Woning taxeren: dít moet je weten

Huis
Afbeelding
(Foto: Adobe Stock)

Laat je jouw woning taxeren, en wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!

Het taxeren van een woning is het vaststellen van de waarde van de woning. Een taxateur beoordeelt de woning op verschillende aspecten:

  • De ligging
  • Grootte van het huis
  • Staat van onderhoud
  • Buurt/omgeving

Op basis van deze factoren bepaalt de taxateur een waarde voor de woning. Dit is nodig als je een hypotheek wil afsluiten of de woning (ver)koopt. 

Woning taxeren: hoe werkt het?

Belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten taxaties zijn. Bij een gevalideerde taxatie wordt deze gecontroleerd door een onafhankelijk instituut. Dit is vaak vereist bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast kan er een niet-gevalideerde taxatie worden uitgevoerd, die minder zwaarwegend is, maar wél goedkoper.

huis taxeren woning taxeren woning taxeren tips huis taxeren goedkoop huis taxeren kosten woning taxeren kosten

Woning taxeren tips

Het is belangrijk om te weten dat een taxatie niet hetzelfde is als een bouwkundige keuring. Een bouwkundige keuring geeft inzicht in de bouwkundige staat van de woning, terwijl een taxatie zich richt op de waarde van de woning. Goed om te weten, toch?

Woning taxeren kosten

De kosten voor een taxatie verschillen per taxateur én per type taxatie. Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag van tussen de € 550 en € 1.000 euro. Dit is afhankelijk van het aantal uren dat een taxateur kwijt is aan het maken van het rapport. 

Waarom is taxeren duur?

Een taxatie is vaak prijzig. Dit komt doordat er vier kostenposten zijn inbegrepen bij de prijs: 

  • De validatiekosten voor het NWWI
  • De aanschaf van een verplicht bodemrapport
  • De kosten voor de taxatiesoftware 
  • Btw

Kortom: het is verstandig om verschillende offertes op te vragen en deze goed te vergelijken voordat je een keuze maakt. Veel succes met het taxeren van jouw woning!

Volg Rodi Wonen

Lees je graag meer praktische tips over het (ver)kopen van een huis? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!