Kerstrecept: maak je eigen cheesecake met glühwein

Huis
De ideale afsluiter na het kerstdiner, vergezeld van... een heerlijk glas glühwein!
De ideale afsluiter na het kerstdiner, vergezeld van... een heerlijk glas glühwein! (Foto: Adobe Stock)

Gek op glühwein? Dan kun je dit recept voor een glühwein cheesecake tijdens de kerst niet overslaan! Perfect als toetje, en het ziet er nog leuk uit ook. De ideale afsluiter na het kerstdiner, vergezeld van... een heerlijk glas glühwein!

Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 1 uur


Cheesecake met glühwein

Ingrediënten voor 1 cheesecake:

Voor de bodem:

- 125 gram ongezouten boter, gesmolten
- 400 gram gemalen speculaasjes

Voor de vulling:

- 3 eieren
- 1 snufje zout
- 1 eetlepel citroensap
- 120 gram suiker
- 500 gram kwark
- 30 gram gesmolten boter
- 50 gram verse slagroom

Voor het glühweinglazuur:

- 200 gram poedersuiker
- 2 eetlepels glühwein

Je kunt je eigen topping maken met verse vruchten, koekkruimels, chocoladesnippers en poedersuiker. Laat je creativiteit de vrije loop!

Cheesecake met glühwein bakken

Stap 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ronde springvorm in.

Stap 2. Meng de gesmolten boter met de gemalen speculaas in een kom. Giet vervolgens het mengsel in de springvorm. Verdeel dit gelijkmatig over de bodem en druk het goed aan. Zet de vorm in de koelkast.

Stap 3. Splits de eieren in twee aparte kommen. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Hiervoor kun je een elektrische handmixer gebruiken. Klop de eidooiers met het citroensap en de suiker, zodat er een luchtige massa ontstaat. 

Stap 4. Roer de gesmolten boter, kwark en room door de eidooiers. Spatel het opgeklopte eiwit erdoorheen. Let op: doe dit voorzichtig! Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem.

Stap 5. Bak de cake circa 55 minuten in het midden van de oven. Zet daarna de oven uit, maar laat de cake nog 5 minuten in de oven staan. Haal de cake eruit en laat ‘m volledig afkoelen (bijvoorbeeld door hem een nachtje in de koelkast te zetten).

Stap 6. Nu is het tijd om het glazuur te maken. Doe 200 gram poedersuiker in een kom en voeg hier 2 eetlepels glühwein aan toe. Roer met een lepel en voeg beetje bij beetje extra glühwein toe totdat je een mooi glazuur hebt. Zorg ervoor dat het glazuur vloeiend uit de kom loopt, maar let erop dat het niet té vloeibaar is.

Stap 7. Snijd voordat je het glazuur op de cake aanbrengt, eventuele opstaande cakerandjes weg met een scherp mesje. Op die manier kan het glazuur mooi langs de rand druppelen.

Stap 8. Giet het glazuur over de cheesecake en spreid dit uit met een spatel. Vervolgens kun je de cake decoreren. Met verse vruchtjes, koekkruimels, wat chocoladesnippers of kaneelstokjes. Eet smakelijk!


Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!