Hoe vaak moet je het bed verschonen?

Huis
We vinden een fris en schoon bed heerlijk, omdat we dan goed kunnen ontspannen.
We vinden een fris en schoon bed heerlijk, omdat we dan goed kunnen ontspannen. (Foto: Adobe Stock)

Ben jij ook zo gek op een fris bed, met knisperend schone lakens? Je bent de enige niet! Maar na verloop van tijd gaat de frisheid eraf, en wordt het tijd om je bed te verschonen. Maar: hoe vaak moet je het bed verschonen? Je ontdekt het in dit artikel. 

Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Hoe vaak moet je het bed verschonen?

We vinden een fris en schoon bed héérlijk, omdat we dan goed kunnen ontspannen. Daardoor slapen we beter. Maar dit fijne gevoel zorgt er níet voor dat we vaak ons beddengoed wassen. Wat blijkt: de meeste mensen wassen hun lakens één keer per week of elke twee weken. En er zijn mensen die het prima vinden om een maand lang onder hetzelfde beddengoed te slapen.

Bed verschonen: wanneer? 

Dat je het verschonen van je bed uitstelt is niet zo gek, want dit is niet het leukste klusje. De vraag is: hoe vies is het om je beddengoed een week of zelfs een maand niet te wassen? En welke bacteriën leven er in je bed? Dat zit zo: op je lakens blijven vooral huidbacteriën achter. Deze worden gevoed door zweet. Bacteriën groeien overal, maar houden niet van droogte. Het advies om in de ochtend gelijk je bed op te maken is dus geen aanrader. Het bed moet eigenlijk even drogen.

Huisstofmijt bed verschonen 

Elke nacht verlies je zweet en miljoenen huidcellen. Na een tijdje gaat dit stinken. Dan wil je vanzelf wel het bed verschonen. Maar kan het kwaad als je dat niet doet? De bacteriën die in je bed zitten, zijn meestal van jou en daar word je - gelukkig - niet zo snel ziek van. Er zijn wel huidbacteriën, zoals stafylokokken, die voor infecties kunnen zorgen. Meestal gaat het dan om haarzakjes die ontstoken kunnen raken. Dit kan gebeuren, maar de kans is niet heel groot. 


Hoe vaak lakens verschonen? 

Wist je dat bacteriën niet de enige organismen zijn die zich in je bed verstoppen? Ook huisstofmijt is gék op de huidschilfers die je elke nacht verliest. De mijtjes liggen graag tussen jouw lakens, waar ze ook eitjes leggen en (ja, echt) poepen. Het (soort van) goede nieuws? Er leven ook schimmels in jouw bed en zij eten die poep weer op.

Huisstofmijt is vooral vervelend als je er allergisch voor bent. Van deze beestjes kun je niezen, benauwd worden of jeukende ogen krijgen. Maar ze bijten je gelukkig niet, zoals bedwantsen wél doen. Helaas kun je bedwantsen niet voorkomen, ook niet door elke dag je lakens te wassen. Deze beestjes verstoppen zich soms op andere plekken in je slaapkamer en klimmen ‘s nachts je bed in. 

Hoe vaak het bed nou écht verschonen?

Met de wetenschap wat er allemaal in jouw bed rondkruipt, is het wel zo fijn om je beddengoed regelmatig te wassen. Maar hoe vaak moet je je bed nou écht verschonen? Dat blijft een persoonlijke voorkeur, want je slaapt niet slechter in een vies bed. En echt ziek zul je hier niet van worden. Ook niet als je je beddengoed maar één keer per maand verschoont. Maar toch, heel fris is het niet. Zeker niet wanneer je hond of kat ook bij je in bed kruipt. In dat geval is het een goed idee om minimaal één keer per twee weken je lakens te wassen. Dan hou je de boel lekker fris! 

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!