De natuur in: wandelen

Tuin
lekker natuur in
lekker natuur in (Foto: natuurmonumenten)

Natuur is belangrijk voor ons mensen. De grote vraag is of we bereid zijn om iets terug te doen voor die natuur. Als de natuur er voor ons allemaal is, dan zijn we er toch allemaal voor de natuur? Onze droom is een mooi Nederland. Met landschappen waarin natuur en erfgoed een grote rol spelen. Een land vol groene steden, duurzame landbouw en natuurrijke landschappen. Een land waar we van kunnen genieten en waar de natuur kan bloeien.

We hebben de natuur hard nodig

We zijn in Nederland altijd druk. Natuur is goed voor mensen. Om te ontspannen. Om te spelen. Om gefascineerd en geïnspireerd te raken. Om onszelf gelukkig te voelen. Dat vinden ze bij Natuurmonumenten en is ook wetenschappelijk bewezen. De natuur is er natuurlijk niet alleen voor ons. Natuur is het leefgebied van planten en dieren. Als we er niet goed voor zorgen, kunnen veel bijzondere planten en dieren die al duizenden jaren in ons land leven niet langer overleven.

Steeds minder natuur

Juist nu we de natuur extra hard nodig hebben, wordt de hoeveelheid natuur steeds kleiner. Op dit moment bestaat 15 procent van Nederland uit natuur. De rest gebruiken we voor industrie, wegen en landbouw. Die 15 procent moet eigenlijk 30 procent zijn, wil die natuur goed kunnen functioneren. Bij de oprichting van Natuurmonumenten stond in de statuten dat natuurschoon nodig was voor mensen tegen de oprukkende industriële vervuiling. Dat je voor natuur bent, betekent dus niet dat je tegen welvaart, tegen de samenleving of andere belangen bent. De natuur is juist onderdeel van zo’n gezonde samenleving. De groei van natuur kan hand in hand gaan met economische groei. Duurzaamheid heeft de toekomst.

Lekker wandelen

Ga lekker een frisse neus halen. De boswachters hebben de mooiste routes geselecteerd en kijk welke bij jou in de buurt is. Natuurmonumenten zorgt voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland. Samen met 700.000 leden, donateurs en vrijwilligers. En als je in Heiloo bent, doe dan de groeten aan boswachter Rob van Dam!

Voor meer wooninspiratie kijk ook op de Facebookpagina van Rodi Wonen!