Stoken en koken

Tuin
Buitenhaard altijd een goed idee!
Buitenhaard altijd een goed idee! ((Foto: Dennis Brandsma))

Word jij heel gelukkig van fikkie stoken en buiten koken? 

Dan kun je in plaats van de barbecue aan te steken, ook een tuinhaard gebruiken als outdoor oven. Zo draai jij voor een home made pizza, focaccia of vleesgerecht je hand voortaan niet meer om. 

Met deze XL buitenhaard/oven/barbecue van Weltevree ben je de tuin helemaal niet meer uit te slaan. En wanneer je de buren af en toe verrast met een knapperig, versgebakken brood dan knijpen ze vast een oogje dicht.

Verantwoord stoken

Buiten zitten tot in de laatste uurtjes klinkt je vast als muziek in de oren. Toch heeft hout stoken ook nadelen, want het geeft rook- en stankoverlast en daar zijn het milieu én sommige buren niet blij mee. Milieucentraal geeft zelfs het advies om helemaal geen open buitenhaard te gebruiken of in ieder geval het gebruik te beperken tot maximaal twee keer per week. Ga je de kachel aansteken? Let dan hier op:

Gebruik alleen kurkdroog hout, omdat bij vochtig hout veel ongezonde stoffen vrijkomen. Verbrand het vuur op hoge temperatuur en stapel het hout losjes op elkaar, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout ook helemaal verbranden. Brandbare blokken van geperst hout zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. 

Een gesloten haard geeft minder overlast.Gooi geen papier, karton of behandeld hout in de kachel.  Tips voor het verantwoord gebruik van tuinkachels vind je op website van Milieucentraal

Meer inspiratie nodig? Kijk op de Facebookpagina van Rodi Wonen!