Kunstgras in de tuin: de voor- en nadelen

Tuin
Kunstgras is gemaakt van polyethenen, een plastic kunststof.
Kunstgras is gemaakt van polyethenen, een plastic kunststof. (Foto: Adobe Stock)

Benieuwd of kunstgras geschikt is voor jouw tuin? Lees snel verder!

Kunstgras is gemaakt van polyethenen, een plastic kunststof. Kunstgras is verkrijgbaar in alle soorten en maten, met lange en korte vezels. Wij hebben de voor- en nadelen van kunstgras op een rijtje gezet.

Voordelen kunstgras

1. In tegenstelling tot natuurlijk gras vergt kunstgras weinig onderhoud. Wanneer je het neerlegt blijft het lang mooi en groen, ook in de winter. Natuurlijk gras moet regelmatig gemaaid, bemest en gesproeid worden. In dat geval zijn groene vingers wel zo fijn!

2. Nog een belangrijk voordeel: hooikoorts is (deels) verleden tijd. Pollen zijn namelijk vaak terug te vinden in natuurlijk gras. Kies je voor kunstgras in je tuin, dan heb je hier minder last van.

3. Kunstgras gaat lang mee. Het is een eenmalige investering waar je lang plezier van hebt. Het is afhankelijk van de kwaliteit, maar kunstgras gaat gemiddeld tussen de 10 en 20 jaar mee.

Nadelen kunstgras

1. Hoewel kunstgras er steeds beter uitziet, blijft het een kunstproduct. De geur van vers gemaaid gras zul je dus moeten missen, evenals de zachte structuur. 

2. Het aanleggen van kunstgras neemt veel tijd in beslag. Onderschat dit niet en besteed dit uit aan een specialist als je graag verzekerd wilt zijn van een mooi resultaat. Houd daarnaast rekening met de prijs; dit gaat per vierkante meter. Heb je een grote tuin? Dan kunnen de kosten oplopen. 

3. Kunstgras is niet erg duurzaam. Het is gemaakt van plastic en draagt daarmee niet bij aan de natuurlijke biodiversiteit van de tuin.

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!