De stamroos snoeien en verzorgen

Tuin
Stamrozen vragen om ondersteuning, snoei en bemesting.
Stamrozen vragen om ondersteuning, snoei en bemesting. (Foto: iBulb)

Met stamrozen haal je niet alleen kleur, maar ook hoogteverschil in je tuin of op je balkon. Stamrozen vragen om ondersteuning, snoei en bemesting. Met de juiste aandacht blijven ze mooi in vorm. Lees deze tips!

Stamroos snoeien

Stamrozen zijn op een sterke, lange onderstam geënt. Zo’n stam groeit in de dikte, maar niet in de lengte. Ze zijn er in verschillende hoogtes, van zo’n 50 cm tot wel 1,5 meter. Stamrozen kunnen rozen uit alle groepen zijn, zoals trosrozen en grootbloemige rozen. Of denk aan klimrozen die elegant naar beneden hangen in treurvorm. Bind de stam aan een stok of paal vast, want de kroon wordt met al die bloemen vrij zwaar.

Snoeien stamroos

Snoeien doe je in maart, na de vorst. Bij treurrozen knip je alleen de toppen af van de takken die te lang worden. De andere stamrozen snoei je op dezelfde manier als ‘gewone’ rozen: 

  • Knip dode en dunne takken weg;
  • Knip de resterende takken iets boven het tweede of derde oog (plaats waar blad zat, in de vorm van een smiley) terug. Je kunt de takken ook op 5 tot 7 centimeter terugknippen. Reken de centimeters vanaf de verdikte knobbel boven de stam, waar de vertakking begint.
  • Als er al nieuwe scheuten zitten, snoei je die gewoon weg, want de roos groeit vanzelf weer uit. Door het snoeien van de stamroos krijg je de mooie bolvorm terug, die snel weer uitbundig bloeit!

Stamroos verzorgen

  • Stamrozen groeien prima in potten.
  • Bemest in het voorjaar én in juli met organische mest. Laat je bij het verkooppunt voorlichten.
  • Snoei je stamroos voor de winter licht terug op zo’n 40 cm vanuit de entplaats. 
  • Bescherm de entplaats bij strenge vorst, bijvoorbeeld met vliesdoek, stro of coniferentakken.
    Beeld: Adobe Stock

Benieuwd hoe je jouw tuin zo mooi én groen mogelijk kunt inrichten? Lees onze andere artikelen en volg ons op Instagram voor de leukste inspiratie!