7 handige tips voor tuinieren in de zomer!

Tuin
Een prachtig bloeiende tuin in de zomer? Volg deze tips en tricks.
Een prachtig bloeiende tuin in de zomer? Volg deze tips en tricks. (Foto: Adobe Stock)

De zomer is begonnen en het kwik stijgt naar grote hoogtes. Net als jij, hebben de planten in de tuin extra zorg nodig bij zomerse hitte. In dit artikel geven we tien tips hoe je de tuin gezond én gehydrateerd houdt in de zomer!

Net als mensen, hebben ook planten en bloemen extra vocht nodig bij zomerse temperaturen. Let op de stand van de zon, want niet alle bladeren kunnen even goed tegen het felle zonlicht. Bladeren kunnen zelfs verbranden door te sterk zonlicht.

Zomertuintip: mulchen

Mul-watte? Misschien een onbekend begrip, maar erg belangrijk! Mulchen is het bedekken van de ruimte rondom planten en struiken in sier- of moestuinen met organisch materiaal. Dit is nodig om onkruid te weren. Daarnaast verbeter je de bodemstructuur, omdat het leven in de bodem aan het werk gaat om de grond weer luchtig te krijgen. De mulchlaag houdt hitte tegen en voorkomt zo dat planten uitdrogen. Daarnaast slaat de grond niet dicht wanneer er een zomerse plensbui valt.

Zomertuintip: vrij van onkruid

Naast het feit dat onkruid niet zo fraai staat in perkjes, zijn het ook ongewenste buren voor je planten en struiken. Ze verstoren de stromen van vocht en voeding die naar de plant gaan. Voorkomen dus!

Zomertuintip: schaduwdoeken

Wanneer we het warm hebben, zoeken we verkoeling van de schaduw onder de parasol op en schenken we een koud drankje in. Planten kunnen geen kant op wanneer de zon brandt op hun bladeren. Zorg er dus voor dat je bij sterke zonnestralen maatregelen treft. Span bijvoorbeeld een schaduwdoek over je vaste planten of verplaats bloempotten naar binnen totdat de zon onder gaat.

Zomertuintip: bemesting

Zorg voor regelmatige bemesting van planten. Het is belangrijk om de juiste mestsoort te kiezen per plant. Zo is er bijvoorbeeld speciale mest voor hortensia’s op de markt. Met deze bloemsoort kun je spelen door af te wisselen in zuurtegraad. Met een hogere kalkwaarde in de bodem kun je bijvoorbeeld hortensia’s roze laten kleuren. Verlaag je de PH-waarde, door tuinturf toe te voegen, dan kunnen hortensia’s naar een blauwe tint verkleuren.

Zomertuintip: snoeien

Het is goed om te weten wanneer je een plant, boom of struik mag snoeien. Snoei je te vroeg? Dan heb je kans dat je de sapstroom onderbreekt en de plant sterft. Om je op weg te helpen, vind je hieronder de planten die je in juli en augustus mag snoeien:

Juli

  • Blauwe regen (Wisteria)
  • Vaste planten als ridderspoor (Delphinium), vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbek (Geranium), klokjesbloem (Campanula) en korenbloem (Centaurea)
  • Berk (Betula)
  • Esdoorn (Acer)
  • Walnotenboom (Juglans regia)
  • Hazelaar (Corylus avellana)
  • Haagbeuk (Carpinus betulus)

Augustus 

In augustus mag alleen de buxus gesnoeid worden.

Zomertuintip: oogsten

Heb je een moestuin? Dan kun je flink aan de slag in de keuken na je zomeroogst. De volgende soorten kun je in juli oogsten: komkommer, augurk, ronde wortels, boontjes, doperwten, courgette, rapen, peterselie, koolrabi, wortel, spinazie, bloemkool, frambozen, aardbeien, zwarte bessen, kruisbessen, blauwe bessen en bramen.

Zomertuintip: voorkom ongedierte

Het is de nachtmerrie van elke moestuineigenaar: ongedierte dat hun buikjes vult met de oogst waar jij zo veel moeite in hebt gestopt. Om ongedierte tegen te gaan zijn er gelukkig veel natuurlijke oplossingen. Tip: voeg aaltjes toe aan de grond of kies voor biologische slakkenkorrels. Vergeet tot slot vooral niet te genieten van al het moois dat je zomertuin te bieden heeft!

Volg Rodi Wonen

Wil je wekelijks de nieuwste interieurtrends ontdekken? Ga naar de homepagina voor nog véél meer inspirerende artikelen en tips van interieurstylisten, en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!