Kleine tuin gezellig inrichten: 5 leuke tips!

Tuin
Maak van je kleine achtertuin een knusse droomtuin!
Maak van je kleine achtertuin een knusse droomtuin! (Foto: Adobe Stock)

Heb je een kleine tuin? Ook deze kun je gezellig inrichten. Compleet met planten, border én een zithoek, want met een slimme indeling kun je álles kwijt. 

Nieuwsgierig hoe je dit aanpakt? Lees snel verder!

Kleine tuin gezellig inrichten: tip 1

Een kleine tuin is gezellig, sfeervol én rustgevend. Prop dan ook niet te veel dingen in een kleine tuin. Dat ziet er niet alleen rommelig uit, maar zorgt er ook voor dat je onnodig veel tijd kwijt bent aan het onderhoud. Begin met de basis en kies een rustig kleurenpalet. Groen, wit, beige en bruin doen het altijd goed in de tuin. Je kunt de stijl van de woonkamer doortrekken naar de tuin. Heb je bijvoorbeeld een industrieel ingerichte woonkamer? Koop dan ook tuinmeubels met een industriële look, dit zorgt voor eenheid. Beperk ook de soorten bestrating. Grote tegels komen in een kleine tuin veel beter tot hun recht dan kleintjes. Daarnaast staan een paar grote plantenpotten beter dan een heleboel kleintjes.

Kleine tuin gezellig inrichten: tip 2

In een kleine tuin heb je weinig ruimte. Werk dus de hoogte in! Plant bijvoorbeeld een kleine boom, zoals de Japanse sierkers. Deze staat prachtig en laat tegelijkertijd de zon door. Je zit dus niet volledig in de schaduw. Je kunt ook een verhoogd terras aanleggen, een pergola plaatsen of een dakplataan aanleggen; deze werkt als natuurlijke parasol. Als je alleen maar voor plat en laag gaat, wordt de tuin saai. 

Kleine tuin gezellig inrichten: tip 3

Ook in een kleine tuin kan het aardig warm worden. Een fijne schaduwplek is dan ook een must. Hoewel een parasol de meest gekozen optie is, staat deze in een kleine tuin flink in de weg. Een schaduwplek inrichten doe je het best met een knikarmscherm. Deze wordt op de gevel bevestigd en neemt dus geen ruimte in op het terras. Bovendien kun je me knikarmschermen kiezen uit wel of geen schaduw. Dit in tegenstelling tot een overkapping, wat meestal een vaste constructie is. 

Kleine tuin gezellig inrichten: tip 4

Een kleine tuin wil je natuurlijk groter laten lijken. Onze tip: zet een grote vintage spiegel neer (bijvoorbeeld van de kringloop) en verdoezel de randen met planten. Tip: spiegels van plexiglas zijn goed­koper dan van glas. 

Kleine tuin gezellig inrichten: tip 5

Maak je tuin vierseizoenen-proof. Kies naast fleurige zomerbloeiers (zoals de vlambloem, daglelie en montbretia) ook wat wintergroene planten uit. Voorjaarsbollen zorgen voor kleur in de tuin. Een bloemende boom die vruchten geeft, mooi verkleurt in de herfst én niet te groot wordt, is een aanrader in de kleine tuin. Denk aan de rode sierappel of de gele Malus Comtesse de Paris. De kornoelje wordt ook niet groot en krijgt een mooie rode herfstkleur. Door hier rekening mee te houden, kun je in elk seizoen genieten van bloeiende planten in jouw kleine tuin!

Meer inspiratie? 

Meer inspirerende tuintips lezen? Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!