Studiefinancieringtips voor de zomer

Algemeen
Ga je na de zomer voor het eerst voltijd studeren? Vraag een beurs aan.
Ga je na de zomer voor het eerst voltijd studeren? Vraag een beurs aan. (Foto: Andrea Piacquadio voor Pexels)

NOORD-HOLLAND - Het is zomer, wat moeten (aankomende) studenten (en hun ouders) weten voordat ze op vakantie gaan? Op duo.nl/zomer heeft DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Met deze pagina helpt DUO (aankomende) studenten inzicht te krijgen wat ze moeten regelen om na de zomer goed voorbereid aan het nieuwe studiejaar te kunnen beginnen.

De belangrijkste tips:

• Vraag op tijd studiefinanciering mét een aanvullende beurs aan.

• Ga je na de zomer voor het eerst een voltijdopleiding doen? Dan kun je studiefinanciering aanvragen. Studiefinanciering bestaat uit basisbeurs (alleen voor mbo), aanvullende beurs, lening en studentenreisproduct. Ga je een mbo-opleiding doen? Dan heb je recht vanaf je 18e verjaardag. Ben je jonger, dan kun je al wel het studentenreisproduct aanvragen.

• Loop geen geld mis en vraag je financiering op tijd aan. Vraag daarbij ook altijd een aanvullende beurs aan. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Je hoeft de aanvullende beurs maar 1 keer aan te vragen. DUO berekent dan automatisch elk jaar of je er recht op hebt.

• Om voor het eerst je aanvraag via Mijn DUO te regelen heb je een DigiD nodig. Voor het verdere gebruik overigens ook, dus download de app. Zie voor meer info DigiD.nl

• Stoppen of doorstuderen? Gebruik de wijzigingshulp via duo.nl/opleiding-wijzigen.

-Houd rekening met het zomerrooster voor het studentenreisproduct

Ben je al student en reis je met het openbaar vervoer? Houd er dan rekening mee dat je met een weekabonnement van 16 juli – 16 augustus alleen met korting kunt reizen. Heb je een weekendabonnement? Dan gelden in de zomer dezelfde voorwaarden als in de rest van het jaar. Loop je tijdens het zomerrooster nog stage? Veel stagebedrijven bieden een reiskostenvergoeding aan.

- Check je diploma in het Mijn Diploma’s

Heb jij net een diploma behaald? Dan is de kans groot dat jouw diploma nu in het online Mijn Diploma’s van DUO staat. Handig, want je kunt er een gratis uittreksel downloaden dat je als bewijs kunt gebruiken bij bijvoorbeeld een sollicitatie.

Goed voorbereid het nieuwe studiejaar in, kijk op duo.nl/zomer

DUO voert voor het ministerie van OCW onder andere wetten en regelingen uit op het gebied van bekostigen van onderwijsinstellingen, verstrekken en innen van studiefinanciering en tegemoetkoming schoolkosten en het verzorgen van het proces diploma-erkenning en -legalisatie.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda