‘We zijn nog lang niet klaar’

Algemeen
Voorzitter Monique van Zanten en secretaris Gurie Lelie-Rezée met de gele sticker die gelijk duidelijk maakt ‘Ja, hier (in deze winkel/ruimte) is iedereen welkom’.
Voorzitter Monique van Zanten en secretaris Gurie Lelie-Rezée met de gele sticker die gelijk duidelijk maakt ‘Ja, hier (in deze winkel/ruimte) is iedereen welkom’. (Foto: Dirk Karten)

WORMER – “Gebouwen als de beschuittoren en de sporthal staan nog op ons lijstje om daar onze gele sticker op te kunnen plakken zodat ze goedgekeurd zijn om toegang te verlenen aan mensen met een beperking. We hebben nu achtentwintig door het Platform gecertificeerde locaties in ons dorp waar je met een scootmobiel zonder hulp naar binnen kan. Maar we zijn nog lang niet klaar”, klinkt het strijdlustig uit de mond van voorzitter Monique van Zanten en secretaris Gurie Lelie-Rezée.

Platform voor mensen met een beperking op de bres voor ‘drempelloos Wormerland’

De bestuursleden van Platform Wormerland voor mensen met een beperking zien graag meer openbare gebouwen en winkels die voorzieningen treffen om mensen die minder goed ter been zijn te kunnen ontvangen. Het bestuur bestaat - naast de genoemde leden - uit Marijke Slop, Jaap Butter en Annemarie Ammeraal. Allemaal mede-vrijwilligers.

Overleg met gemeente

“Het gaat dus vooral om de toegankelijkheid van openbare gebouwen en winkels. Maar ook om obstakels op de openbare weg die problemen geven voor iemand die een scootmobiel en rolstoel of rollator gebruikt. Als we dit soort zaken tegenkomen, geven we dat wel door aan de gemeente. Daarvoor is er nauw contact met de afdeling openbare werken”, legt Gurie uit.

Oprichting en doel

Het vrijwilligersplatform is in 1998 door de gemeente Wormerland opgericht en zet zich in voor toegankelijkheid van openbare ruimtes met als doel dat iedere inwoner van Wormerland, met of zonder beperking, daarvan gebruik kan blijven maken.

Ook al bestaat het platform al vele jaren, bewustwording vragen blijft noodzakelijk. “Want ook wie zich – letterlijk - minder goed uit de voeten kan maken, wil graag gewoon een rondje door Wormer kunnen doen. Zich ook buiten de eigen woning welkom voelen. Het Platform wil dat deze doelgroep ook zonder hulp zelfstandig op pad kan gaan”, vult Monique aan.

Simpel beuntje

Zo wil het Platform meehelpen te voorkomen dat mensen met een beperking geïsoleerd raken en zonder belemmeringen deel kunnen blijven uitmaken van onze samenleving. Zonder hinderlijke opstap een winkel betreden met je rollator. Goed bij de kassa kunnen komen met je scootmobiel of rolstoel zonder dat je hulp moeten vragen. Soms gaat het om kleine aanpassingen met grote positieve gevolgen. Zoals een simpel beuntje (laten) maken om je klant letterlijk makkelijk de drempel over te laten komen.

Bewustwording

“Het gaat om bewustwording kweken. Dat je je even verplaatst in iemand die graag bij jou wat wil kopen, maar minder goed ter been is. Zoals – als je toch moet verbouwen - een deur die (automatisch) naar binnen opent in plaats van naar buiten waardoor hij tegen je scootmobiel aankomt bij het openen. Een nooduitgang die ook voor minder validen bereikbaar is.”

Als een winkel of publieke ruimte net dat stapje extra hebben gedaan om de dorpsgenoot die minder mobiel is goed te kunnen ontvangen, kregen ze voorheen een pluim. Die is ingeruild voor een duidelijk herkenbare gele sticker die aan de gevel al aangeeft ‘hier is iedereen welkom’.

Certificering

“De pluim is mooi, maar staat in de winkel. Met de sticker geeft je aan de buitenkant aan ‘Ja, hier is iedereen welkom’. Op deze locatie zijn - letterlijk - geen drempels. We houden de certificering actueel door steekproefsgewijs de goedgekeurde winkels te controleren op toegankelijkheid. Dat doen we op locaties die langer dan twee jaar zijn gecertificeerd”, vertelt Gurie.

Inclusieve samenleving

Voor wie nu denkt ‘waar maken ze zich nou druk om?’; in Nederland heeft vijftien tot twintig procent van de inwoners een beperking. En dan hebben we het maar niet over de toenemende vergrijzing waardoor steeds meer mensen een hulpmiddel nodig hebben. Gemeenten zijn bovendien vanuit het VN-verdrag Handicap verantwoordelijk om de samenleving inclusief te maken voor iedereen, ongeacht iemands beperking of chronische ziekte. Dit betekent dat alle gebouwen met een publieke functie (openbare gebouwen, overheidsgebouwen maar ook winkels en restaurants) toegankelijk moeten zijn. Of dat ze aanpassingen moeten treffen om toegankelijk te worden (bron: Ongehinderd.nl). 

Ongehinderd-erkenning

Wensen voor de toekomst heeft het Platform ook”. Jaarlijks wordt er door de Vereniging van Nederlandse gemeenten een prijs uitgereikt aan de meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Het zou mooi zijn als Wormerland ook in de rijtje zou komen te staan.

“Hoe mooi zou het zijn als Wormerland de landelijke ‘Ongehinderd’-erkenning krijgt? Wormerland opgenomen in de lijst van gemeenten waar je ook met een beperking leuk kunt shoppen. We zouden daar graag eens met de wethouder over van gedachten willen wisselen”, besluiten de voorzitter en secretaris.

Ongehinderd is een maatschappelijk gedreven onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Oprichting Gerard de Nooij kreeg op z’n 23ste een dwarslaesie en merkte bij zijn revalidatie letterlijk welke drempels er in het alledaagse leven zijn toen hij in een rolstoel verder moest bewegen. Hij besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten en richt Ongehinderd op.