De groep van afgelopen maandag.
De groep van afgelopen maandag. (Foto: aangeleverd)

Meer Bomen Nu oogst boompjes in Wormer- en Jisperveld

Algemeen

WORMER - De eerste oogstdag van Meer Bomen NU in het Wormer – en Jisperveld is een feit. De organisatie heeft daar boompjes geoogst om gratis uit te delen aan mensen die hun tuin willen vergroenen. 

Het gaat om boompjes die door Natuurmonumenten daar ongewenst zijn. Het Wormer- en Jisperveld is een gebied dat zoveel mogelijk geschikt gemaakt wordt voor weidevogels en bomen zijn daar niet gewenst omdat roofvogels in de bomen gaan zitten. Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg.  

In de landelijke campagne is er aandacht voor het verhuizen van jonge boompjes en struiken van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben of ongewenst zijn. Zo ook in het Wormer- en Jisperveld. Het is een heel bijzonder Natura 2000 gebied waar hele bijzondere planten en dieren groeien zoals Zonnedauw. Om dit bijzonder te houden moeten de zaailingen van bomen die op de vele eilandjes staan verwijderd worden. Dat is een hele klus en daar kan Natuurmonumenten wel wat hulp bij gebruiken. 

Oogst

Bij de start van de oogstdag afgelopen maandag vertelde Boswachter Stefan Muller uitgebreid over het gebied en de bijzondere flora en fauna. Daarna ging de groep met twee boten naar een aantal van de eilanden waar de jonge boompjes verwijderd konden worden. Er werden voornamelijk berken en wilgen geoogst. . Uiteindelijk zijn er circa 600 zaailingen geoogst. De zaailiingen werden tijdelijk ingekuild op een bomenhub en daarna gingen de vrijwilligers moe maar voldaan huiswaards.

Gratis bomen

De geoogste bomen worden vanuit de bomenhub gratis uitgedeeld aan mensen die boompjes willen planten, vooral bij burgers en boeren. Ook dit jaar zijn er alweer honderdduizenden boompjes aangevraagd. Uiteraard kon elke vrijwilliger ook bomen mee naar huis nemen. Meer Bomen Nu nodigt de omwonenden van het Wormer- en Jisperveld van harte uit om mee te doen. Er wordt de hele winter tweewekelijks geoogst op de maandagmiddag tussen 13 en 17 uur.

De groep is nog op zoek naar iemand met een vaarbewijs die de vrijwilligers zelfstandig naar de eilandjes kan brengen en mensen die het leuk vinden te komen oogsten. Wil je meedoen? Maak dan een vrijwilligersprofiel aan op www.meerbomen.nu/ik-doe-mee en meld je aan voor een oogstdag. Heb je zelf jonge boomojes in de tuin staan en wil je die graag doneren? Dat kan ook bij Esther, op zondag 27 november tussen 14.00 en 16.00 uur bij haar bomenhub aan het Kalverpad 1 in Zaandam.

De eerstkomende oogstdag begint op 5 december aan de Schaalsmeerdijk 1 A, Oostknollendam. Om daarna tweewekelijks op de maandag tussen 13.00 en 17.00 uur door te pakken.

Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Open dag bij Horizon College in Alkmaar, Heerhugowaard, Purmerend en Hoorn Algemeen 6 feb, 10:00
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 15 maart: Stembureaus in de gemeente Wormerland Politiek 3 feb, 14:50
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Mobiel Media Lab politie komt naar Wormerland Algemeen 2 feb, 09:58
Afbeelding
Provincie verleent ontheffing Wormerland voor bouw 165 woningen en sportpark Algemeen 1 feb, 10:56
Afbeelding
Brandweer bij Olam Cocoa in Wormer 112-nieuws 31 jan, 10:06
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:13
Afbeelding
Concert Wibi Soerjadi en Melissa Venema Uitgaan 30 jan, 09:53
Afbeelding
Medailles voor K& V turnsters in Wormer Sport 30 jan, 09:41
Afbeelding
Brand in Wormer 112-nieuws 28 jan, 19:19
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Wormerland krijgt eigen Local Heroes Algemeen 24 jan, 19:13