Student Bob van Tol onderzoekt de vraag naar elektrische deelauto's in de kop van Noord-Holland.
Student Bob van Tol onderzoekt de vraag naar elektrische deelauto's in de kop van Noord-Holland. (Foto: Rosalie Buding)

De deelauto van de toekomst: ‘Je hebt geen benzinekosten’

Auto

Minder CO2-uitstoot, geen wegenbelasting én geen benzinekosten van 2,30 euro per liter. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van de elektrische deelauto. Niet alleen voordelig, maar ook duurzaam! Eén elektrische deelauto vervangt 8 tot 9 reguliere auto’s. Bob van Tol is student Business Studies aan Hogeschool Inholland. Voor Stokman Renault & Dacia onderzoekt hij de vraag naar elektrische deelauto’s in de kop van Noord-Holland; zowel particulier als zakelijk. “Uit onderzoek blijkt dat auto’s 95% van de tijd stilstaan.”

Door Rosalie Buding

In grote steden worden deelauto’s al ingezet, maar in de kop van Noord-Holland moet deze duurzame trend nog op gang komen. Bob vertelt: “Voor mijn afstudeeronderzoek analyseer ik of inwoners geïnteresseerd zijn in het delen van een elektrische auto. Dit kan op verschillende manieren: zakelijk, maar ook particulier. Denk aan een groep van 8 tot 12 mensen die de auto samen beheren én delen.”

Lees verder na de foto


Bob: “Met een deelauto worden overbodige parkeerplekken vervangen.” 

“Veel mensen hebben een tweede auto. Dit lijkt handig, maar deze wordt vaak te weinig gebruikt en neemt een parkeerplek in beslag. Een deelauto is duurzamer, want je hebt geen benzinekosten. Daarnaast kun je makkelijker parkeren. Overbodige parkeerplekken worden vervangen. Daar krijg je weer groen leefgebied voor terug, een mooie uitkomst.” 

Goedkoper

Stokmans elektrische deelauto is de Renault ZOE. Een fijne wagen die supersnel optrekt én vlot oplaadt. Met een handige app kan de auto geopend worden. Bob rijdt er zelf regelmatig in rond; zo leert hij de wagen van A tot Z kennen. “Als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, ben je met een deelauto goedkoper uit. Een goede oplossing voor stilstaande tweede auto’s.” Met een enquête onderzoekt Bob waar de behoeftes liggen. “Willen mensen de deelauto particulier of zakelijk gebruiken? Via een abonnement, of door te betalen voor gebruik? Op deze vragen wil ik graag antwoord krijgen.”

Lees verder na de foto


De Renault ZOE: een elektrische wagen die supersnel optrekt én vlot oplaadt. 

Afspraak buiten de deur

Bob: “Een deelauto is vooral een oplossing voor mensen die de auto niet dagelijks nodig hebben voor werk, maar deze af en toe gebruiken. Het verschilt per woonsituatie en omgeving of het een goede keuze is. Ook zakelijk zijn er veel mogelijkheden. Steeds meer werkgevers stimuleren werknemers om met het OV of op de fiets naar kantoor te komen. Wanneer er tijdens werkuren een afspraak buiten de deur is, kan de elektrische deelauto worden ingezet. Een duurzame uitkomst voor de werkgever.” 

Help Bob met zijn afstudeeropdracht en vul de enquête in via www.stokman.nl/enquete. Als je ideeën hebt over waar de deelauto nog meer van toegevoegde waarde kan zijn, hoort Bob graag van je. Neem contact met hem op via LinkedIn.

Afbeelding
Herdenkingsmonument voor Torenerf Algemeen 17 jun, 09:54
Afbeelding
Energiecoaches aan de slag in Wormerland Algemeen 17 jun, 09:52
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
Gemeente Wormerland heeft nieuw college Politiek 14 jun, 19:25
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
Brand bij ADM in Wormer 112-nieuws 13 jun, 16:10
Afbeelding
Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ Algemeen 13 jun, 15:29
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Nieuwe natuurspeelplaats aan Sternstraat in Wormer op Buiten speeldag geopend Algemeen 9 jun, 11:00
Afbeelding
Subsidieverordening Landbouwportaal Noord-Holland open Algemeen 7 jun, 11:13
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Wormerland

Op Rodi Wormerland volg je het laatste nieuws uit Wormerland. Rodi Wormerland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Wormerland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Wormerland in je mailbox.