Op 4 juni vieren we de Nationale Opa en Oma dag

Nieuws
Opa's en oma's spelen een belangrijke rol in het leven van onze kinderen.
Opa's en oma's spelen een belangrijke rol in het leven van onze kinderen. (Foto: Pixabay)

Op 4 juni vieren we in Nederland de Nationale Opa en Oma dag. Deze speciale dag is in het leven geroepen om de waardevolle rol van grootouders te erkennen en te vieren. Het is een gelegenheid waarop kleinkinderen extra aandacht besteden aan hun opa’s en oma’s, en hen laten zien hoezeer ze gewaardeerd worden. 

Op deze speciale dag worden kleinkinderen aangemoedigd om quality time door te brengen met hun opa’s en oma’s. Dit kan variëren van een gezamenlijke maaltijd tot het delen van verhalen, spelletjes spelen of gewoon genieten van elkaars gezelschap. 

(Foto: Pexels)

Bewakers van familietradities

Grootouders spelen een speciale rol in het leven van hun kleinkinderen. Ze zijn de bewakers van familietradities, bronnen van onvoorwaardelijke liefde en wijze mentoren. Om deze buitengewone band te eren, vieren we jaarlijks Opa en Oma dag.  Vaak spelen opa’s en oma’s ook een belangrijke rol voor de ouders, door met regelmaat op te passen en hen te helpen in het drukke bestaan van de ouders van nu. Het is een mooi gebaar om een keer per jaar stil te staan bij deze rol en alle opa’s en oma’s in het zonnetje te zetten. 

Oorsprong

Opa en Oma dag komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Vanaf 1978 vieren de Amerikanen elke eerste zondag van september deze dag. Marian McQuade werkte al jaren bij organisaties die opkomen voor het belang van ouderen in de samenleving. Zij besloot om te gaan lobbyen voor een nationale feestdag voor grootouders. Marian hoopte met zo’n feestdag de jeugd wat respect en waardering voor de ouderen bij te brengen. Bovendien had ze bedacht dat het ook een goede gelegenheid was om een grootouder ‘te adopteren’. Ze hoopte dat deze feestdag mensen zou motiveren om ook eenzame ouderen in tehuizen op te zoeken en gezelschap te houden. Na een lange campagne kreeg Marian in 1978 te horen dat President Carter het voorstel voor een nationale Opa en Oma dag had ondertekend. Sindsdien staat de eerste zondag van september in de Verenigde Staten bekend als National Grandparents day.

(Foto: Pexels)

In Nederland is Opa en oma dag jaarlijks op 4 juni. Het vieren van deze dag heeft ook een bredere betekenis. Het herinnert ons eraan dat familiebanden van onschatbare waarde zijn en moeten worden gekoesterd. Dit is namelijk niet voor elke grootouder het geval. Er zijn veel grootouders, die hun kleinkinderen minder vaak zien, of waarbij de band minder sterk is. Ook als de kleinkinderen wat ouder worden, neemt de frequentie van bezoeken af. Juist dan is een Opa en oma dag een mooie gelegenheid om grootouders in het zonnetje te zetten.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda