Gruttoweekend in het Wormer- en Jisperveld

Nieuws

WORMER - De grutto is de koning van het veenweidegebied. Op 19 en 20 maart zijn er speciale activiteiten met deze vogel als middelpunt: ga mee varen en wandelen met de boswachter of kom tekenen. De grutto komt elk jaar in februari-maart weer terug in het Wormer- en Jisperveld. Zijn karakteristieke roep en verenkleed zijn heel herkenbaar. Om zijn terugkomst te vieren en meer van deze vogel te kunnen laten zien, organiseert Natuurmonumenten op 19 en 20 maart in het Wormer- en Jisperveld speciale activiteiten.
Zaterdag vaart de boswachter met de boot door het gebied. Er is plaats voor 25 mensen. Tijdens de boottocht varen de bezoekers rustig door het gebied langs weilanden vol grutto's en andere weidevogels. Grutto's zoeken een broedplekje in het veld, net als de tureluurs en kieviten. Hun geroep is een prachtig voorjaarsgeluid. Onderweg zie je ook andere vogels, waarover de boswachter vertelt. Het vogelgeluid in de lucht zorgt samen met het zicht op de prachtige weidemolentjes, veenweiden en rietkragen voor een heerlijk lentegevoel.
Op zondagochtend is er een wandeling met de boswachter. Met zijn uitleg erbij zie je meer en leer je het gebied en de vogels kennen. Doe stevige schoenen of laarzen aan en neem je verrekijker mee. De weidevogels zijn druk bezig om een plekje te vinden en te verdedigen waar ze kunnen broeden. Loop mee en geniet van het voorjaar in het prachtige veenweidegebied. De boswachter neemt je mee langs de Schaalsmeerpolder en het veenweidegebied.
Zondagmiddag zijn er twee workshops vogels tekenen. Leer op eenvoudige manier anders kijken en tekenen door kunstenares Joke Konijn. Teken de grutto’s, kieviten of het mooie oer-Hollandse landschap. Aan de rand van het veld en onder het geroep van de vogels maak je een prachtige tekening. Joke laat je anders kijken naar de vogels en het landschap, waardoor je tekening heel bijzonder wordt. Je kunt natuurlijk ook andere vogels of het landschap tekenen.
Aanmelden voor deze activiteiten doe je op www.natuurmonumenten.nl/wormerenjisperveld/activiteiten . Let op: vol = vol.