Nieuw leven in het veen van het Wormer- en Jisperveld

Nieuws

WORMER - Om het veenmosrietland en het open landschap in het Wormer- en Jisperveld nieuw leven in te blazen, liet Natuurmonumenten vanaf half september 2015 tot maart 2016 op verschillende percelen werkzaamheden uitvoeren. Er is gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van veenmosrietland en vochtige heide. Naast plaggen en boomopslag verwijderen zijn nieuwe petgaten gegraven. Hiermee wordt de veenvorming weer op gang geholpen.
De boswachters van Natuurmonumenten vertellen graag over dit project. 9 juli kunnen geïnteresseerden mee met een vaarexcursie, waarbij de boswachter hen meeneemt langs een aantal werklocaties. Een tocht door het Wormer- en Jisperveld. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/wormer-en-jisperveld.
Veenweidegebieden horen bij het oer-Hollandse landschap. Dit cultuurhistorisch landschap bestaat uit plassen, afgewisseld met bloemrijke veenweides, wuivende rietkragen en moerasbosjes. De grote afwisseling zorgt ervoor dat het belangrijke overlevingsplekken zijn voor bedreigde vogels en bijzondere planten. Omdat er in de veengebieden al lang geen turf meer wordt gewonnen, groeien ze langzaam maar zeker dicht. Door de verdroging en vermesting rondom de veengebieden, gaat dit proces nog sneller. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer voerendoor heel Nederland in acht laagveengebieden herstelmaatregelen uit om dit proces te keren.
De werkzaamheden in het Wormer-en Jisperveld maken onderdeel uit van het landelijke herstelprogramma 'Nieuw leven in het veen' (New LIFE for Dutch Fens). Dit programma wordt financieel gesteund via een LIFE-subsidie van de Europese Unie en bijdragen van rijk, provincies en waterschappen. Hiervan gaat ruim 3,5 ton naar het Wormer-en Jisperveld.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda