Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij

Politiek
Koning Willem Alexander leest de troonrede voor tijdens de uitzending door de NOS/NPO.
Koning Willem Alexander leest de troonrede voor tijdens de uitzending door de NOS/NPO. (Foto: Redactie Rodi)

De rijksbegroting voor 2023 is bekendgemaakt tijdens Prinsjesdag 2022. In 2023 en de jaren daarna geeft de regering veel geld uit om mensen te steunen. Nu alles in Nederland duurder is geworden kunnen mensen minder kopen. De koopkracht is enorm gedaald. Koning Willem Alexander las de Troonrede vandaag voor in de koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De regering wil dat de lonen hoger worden en verhoogt het minimumloon in 2023 met 10 procent. Ook de AOW en uitkeringen gaan omhoog. Er komt een energietoeslag via gemeenten voor mensen met een laag inkomen. Ook de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget worden verhoogd. Mensen die werken gaan niet meer loonbelasting betalen. Mensen met veel vermogen gaan wel meer belasting betalen.

Zorgen voor de toekomst

Rond onderwijs, wonen, werk, gezondheid en milieu is veel werk aan de winkel. De regering gaat daar nu plannen voor maken, voordat de problemen groter worden en de oplossingen nog duurder uitvallen. De regering gaat meer geld uitgeven aan onderwijs en gelijke kansen, aan wonen, de toekomst van het platteland en klimaatverandering. Er komt ook meer budget voor het leger.

De regering vindt het wel belangrijk dat de staatsschuld niet teveel stijgt. Op het moment van de bekendmaking van de begroting 2023 is de staatsschuld van Nederland niet zorgwekkend. 

Bron: Rijksoverheid

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda