‘Ik maak zeker goede kans op winst’

Sport
Samen met guide Daaf Plomp Nederlands Kampioen bij de City Triathlon in Roermond.
Samen met guide Daaf Plomp Nederlands Kampioen bij de City Triathlon in Roermond. (Foto: aangeleverd)

WORMER – “Het NOC*NSF wil medailles zien voordat ze als nationaal paralympisch comité deelnemers financieel gaan ondersteunen. De beste resultaten bepalen de ranking voor deelname aan de Paralympische Spelen van Parijs in 2024. Dit jaar wordt voor mij hét moment om de kwalificatie daarvoor te halen. ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ is dus nu niet het geval. Ik moet op 8 maart in Tasmanië echt medailles halen op mijn onderdeel de triathlon. Het wordt nu spannend”, zegt Sander Koomen.

Triatleet Sander Koomen dit jaar op medaillejacht voor deelname Paralympische Spelen Parijs in 2024

Na Tasmanië staat ook al 1 juli vast, deelnemen in Madrid. De triatleet uit Wormer heeft een strategisch wedstrijdplan uitgestippeld waarbij hij de meeste kansen heeft op medailleoogst. Daarvoor moet hij echter wel ver reizen. Zoals op 6 maart maar liefst 28 uur reizen naar Tasmanië, deelstaat van Australië. En deelname kost geld. Veel geld. Want als team moet ook zijn guide Daaf Plomp mee. (Die fungeert als zijn ogen en oren in de wedstijd.) Want ook al is Sander twee keer verkozen tot Zaanse para atleet, los van naamsbekendheid en blijk van waardering bracht dat geen geldprijs met zich mee.


TeamKoomen maakt zich op voor deelname aan de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.

Steun

“Ik snap dat de gemeente vol inzet op zoveel mogelijk inwoners de kans te geven om te sporten. Dat is ook heel belangrijk. Net zoals een veilig sportklimaat. Gelukkig heb ik als TeamKoomen via mijn eigen stichting Enjo!n Sport steun door trouwe sponsors, partners, adviseurs en mijn fysiotherapeut.” (Zie op www.enjoinsport.nl/sponsor welke topbedrijven helpen zijn droom waar te maken.)

Erfelijke aandoening

In 1993 werd bij Sander het Usher syndroom geconstateerd. Dit is een erfelijke aandoening waarbij zowel het horen als het zien aangetast is. Bij deze combinatie spreken we vaak over doofblindheid, terwijl de meeste mensen net als Sander niet volledig doof en blind zijn, maar zeer slechthorend en zeer slechtziend. Zijn aandoening belet Sander niet zeer positief in het leven te staan. En in sportief opzicht keihard ervoor te gaan op de onderdelen hardlopen, zwemmen en fietsen.

Geen ‘koekenbakkers’

“Ik zit in een zware groep. Ze zijn allemaal goed. Er zitten geen ‘koekenbakkers’ tussen. Maar ik maak zeker goede kans op winst”, zegt Sander strijdlustig. De topsporter weet nu al dat hij het in Tasmanië moet opnemen tegen deelnemers uit onder meer Amerika, Japan en natuurlijk Australië zelf.

‘Wie gaat waar heen?’

In zijn strategische plan staat ook deelnemen aan de triatlon in Montreal (Canada) en Wales. “Het parcours in Montreal ligt me wel. Maar in Wales juist niet. Alleen is in het Verenigd Koningrijk meedoen wel goedkoper want het is dichterbij huis. Dit jaar wordt het voor mij zoeken waar ik winst kan halen. En goed in de wandelgangen luisteren naar mijn medesporters. Wie gaat waar heen?”


Sander kreeg uit handen van Gerard Slegers, wethouder sport van Zaanstad, bloemen en de eretitel Zaanse para atleet 2022 overhandigd. Geheel rechts Daaf Plomp, de guide van Sander.

Hoog niveau

In het deel van de paralympische topsportwereld waar Sander voor goud gaat, komt hij steeds dezelfde gezichten tegen. Zo weet de Zaanse sporter dat hij zo’n vijftien sporters moet verslaan om in de medailles te vallen die zo hard nodig zijn voor een ranking richting Parijs. “Het niveau is heel hoog. Zo lopen we de 5 km binnen zestien minuten, doen we circa 27 minuten over de 20 km fietsen.”

A-status nodig

Sander wil – samen met guide Daaf Plomp - in Tasmanië de A-status halen. Dat betekent wel een plek halen op het erepodium. “Met een A-status gaan de deuren voor je open. Ook in financieel opzicht.” Lachend zegt hij “Ik had eigenlijk voor judo moeten kiezen. Dan had ik aan één judo pak genoeg gehad.”

Nu moet hij bijvoorbeeld alleen al extra geld bijeen krijgen voor de speciale racetandem waarmee hij meedoen bij het onderdeel fietsen. “Zo’n carbon fiets is pure mechanische doping! We halen daarmee een snelheid van dik 44 km/uur. Het geweld gaat daarmee echt los!”, zegt Sander vol vuur.

Crowdfundingsactie

Het feit dat zijn zichtveld beperkt is alsof hij door een rietje kijkt, belet de Wormerlander niet voor goud te gaan. ‘Gewoon’ keihard doortrappen richting de Paralympische Spelen van Parijs. Van 28 augustus tot en met 8 september 2024 komen circa 4400 sporters uit 182 landen in actie in de Franse hoofdstad op 22 takken van sport. Wie Team Koomen daarbij wil steunen kan een donatie doen via de crowdfundingsactie die is opgezet via www.enjoinsport.nl. https://www.gofundme.com/f/steun-teamkoomen-naar-de-paralympische-spelen-24/donate?utm_source=widget&utm_medium=referral&utm_campaign=p_cp+share-sheet

Doel stichting

De stichting heeft zich ten doel gesteld zich in te zetten om topsport voor iedereen met een  beperking mogelijk te maken en deze te faciliteren. Topsporters met een beperking worden veelal geconfronteerd met extra kosten voor onder andere begeleiding, faciliteiten, vervoer en (aanpassingen aan sport) attributen en trainingsbenodigdheden.

TeamKoomen maakt zich op voor deelname aan de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.
Afbeelding