Grip krijgen op diabetes type 2 via leefstijlbehandeling in Noord-Holland

Zorg
Wekelijks worden 1.000 mensen gediagnostiseerd met diabetes type 2.
Wekelijks worden 1.000 mensen gediagnostiseerd met diabetes type 2. (Foto: aangeleverd)

NOORD-HOLLAND - In Nederland hebben circa 1,2 miljoen mensen diabetes type 2 en iedere week worden ruim 1.000 mensen gediagnostiseerd met deze ziekte. Vanuit de basisverzekering wordt de leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 Om vergoed. Het doel van dit programma is het ziekteproces en gewichtstoename om te keren. Op 20 maart vindt in Heerhugowaard een gratis informatiebijeenkomst plaats.

Leefstijl grote invloed op ontstaan

Diabetes type 2 is een (chronische) ziekte die ervoor zorgt dat het lichaam niet meer (goed) reageert op insuline. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel te hoog, wat schade geeft aan hart, ogen, nieren en voeten. Weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken, ouder worden en erfelijkheid spelen een grote rol in het ontstaan van de ziekte. Iedere dag krijgen 150 mensen te horen dat ze eraan lijden.

Leefstijlprogramma vergoed vanuit basispakket

Speciaal voor mensen die risico lopen op het ontwikkelen van diabetes type 2 of al gediagnostiseerd zijn, is een programma ontwikkeld die hen helpt bij het stabiliseren of omkeren van de ziekte en het verbeteren van de kwaliteit van hun leven. Sinds dit jaar wordt Keer Diabetes2 Om vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. In samenwerking met Univé Noord-Holland wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd. De verzekeraar heeft geen winstoogmerk en investeert in maatschappelijke doelen in de regio. Dit programma past hierbinnen. Ook mensen die elders verzekerd zijn mogen zonder vergoeding meedraaien in het programma.

Veelbelovende resultaten

Onderzoek naar het Keer Diabetes 2 Om programma is gepubliceerd in het peer-reviewed paper in de British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health. Het toont aan dat van de onderzochte mensen:

  • 28% geen diabetesmedicatie meer gebruikt
  • 71% kan stoppen met insuline
  • De tailleomtrek afnam van 110,4 naar 102,5 cm
  • Het gewicht afnam van 94,1 kg naar 87 kg
  • Vermoeidheid verminderde

 
Informatiebijeenkomst

Op maandagavond 20 maart wordt in Heerhugowaard een informatiebijeenkomst georganiseerd voor geïnteresseerden. Plaats van handeling is de Univé winkel, M. de Klerkweg 1. Op 19 april 2023 gaat het programma van start in Oterleek.
Meer informatie over het programma Keer Diabetes2 Om is te vinden op de website, waar je je ook kunt aanmelden: https://mijnvoedingleeft.nl/evenementen/informatiebijeenkomst-keer-diabetes2-om-in-heerhugowaard/92