Grootse Jubileumeditie Festival Zaanse Industriecultuur

Algemeen
Optredens ook tijdens de jubileumeditie van IFIKZ.
Optredens ook tijdens de jubileumeditie van IFIKZ. (Foto: IFIKZ)

ZAANSTREEK - IFIKZ (Festival Zaanse Industriecultuur) viert haar vijf jarig jubileum met een uitgebreide editie die met de programmering de hele Zaanstreek bestrijkt. Interessante (voormalige) industriële locaties worden speciaal voor het weekend van 18, 19 en 20 oktober toegankelijk gemaakt voor publiek en dienen als decor voor de programmering van het festival.

Heden, verleden en toekomst worden met elkaar verbonden en zo wordt de industriecultuur op een toegankelijke manier 'beleefbaar' gemaakt voor iedereen. Ferdinand Vreugdenhil, voorzitter Stichting Zaanse Industriecultuur is enthousiast. "De Zaanstreek moet je leren kennen, leren voelen, leren ruiken en als je dat proces bent doorgegaan ga je van de Zaanstreek houden. Dat willen we graag bereiken met ons festival, dat het publiek de historie, het nu en de toekomst van de Zaan kan beleven!"

Over IFIKZ

IFIKZ (uit te spreken op z'n Engels als I - fiks) is sinds 2015 hét festival voor industriecultuur in de Zaanstreek. Nergens in Nederland zijn samenleving en industrie zo met elkaar verweven als in de Zaanstreek, het oudste industriegebied van Europa. IFIKZ wil met haar activiteiten heel graag deze verbinding tussen de industriecultuur en haar inwoners blijven activeren. Deze historie is namelijk ook voor de huidige inwoners van de streek met recht iets om trots op te zijn.

Programma

IFIKZ 2019 heeft dit jaar 5 programmaonderdelen die samen met industriële ondernemers, erfgoedkenners en (theater-)makers uit de streek worden gecreëerd.
Theatervoorstelling 'Zeven keer Zaans' (18 & 19 oktober), neemt bezoekers mee op expeditie door de oude Verkadefabriek (Zaandam) en laat hen kennismaken met de historische bijnamen van de zeven Zaanse dorpen. De Muziekvoorstelling 'de Zaanse Opera' (18 oktober) is een muzikale ontdekkingstocht door de muziekgeschiedenis. Van vroeger tot nu, de arbeiders in de Zaanstreek hadden daar een directe invloed op.
Tijdens 'Tour de Zaan' (20 oktober) zijn 's middags op vijftien historische en hedendaagse industriële locaties in de Zaanstreek unieke voorstellingen, optredens en activiteiten te bezoeken. Het programma in het IFIKZ Festivalhart, met o.a. lezingen over de meest recente ontwikkelingen in het historisch erfgoed, een Zaanse pubquiz, foto expo en een kinderprogramma, wordt gratis aangeboden.
Tot slot is het ook mogelijk om op Fietsexpeditie te gaan. Bezoekers kunnen zich op de begeleide tocht van ongeveer 3,5 uur verdiepen in de wereld van hout, papier, rijst en zeil.
Kaarten voor alle programmaonderdelen zijn vanaf heden te bestellen op www.ifikz.nl.

Dansvoorstelling in Zaans historische erfgoed.