Afbeelding
Alarmbellen moeten afgaan als een pakjesbezorger om de pinpas vraagt... Vaak dragen lieden met duistere bedoelingen gewone kleding en winnen met sluw gebabbel het vertrouwen van argeloze senioren. Peter Smit hoopt met zelfgemaakte voorlichtingsfilms senioren alert te maken op de risico's van babbeltrucs. (Scènefoto: Dirk Karten)

Lokale films tegen babbeltrucs

Algemeen

ZAANSTREEK – "Veel senioren worden het slachtoffer van babbeltrucs. Ondanks de aandacht in de media om dit te voorkomen. De tv-spotjes en berichten vallen onvoldoende op bij senioren waardoor ze niet alert zijn op de risico's. Daarom wil ik filmopnames laten maken en daarvan korte clips maken om te verspreiden binnen de KBO-PCOB Seniorenbelang Zaanstreek-Noord en andere seniorenverenigingen", zegt initiatiefnemer Peter Smit.

Hij heeft een oproep gedaan onder de leden maar er wordt nog onder meer gezocht naar iemand die teksten voor de toneelscènes kan schrijven. Zijn plan bestaat uit het spelen van vier of vijf scènes waarin diverse soorten babbeltrucs aan de orde komen.

Actie van KBO-PCOB om senioren alerter te maken

"Het kan dan gaan om: bij de voordeur (pakje bezorgen, met een smoes proberen binnen te komen, de meterstand opnemen), aan de telefoon, bij het pinnen en onderweg op straat. Misschien als laatste een 'slachtoffer' aan het woord. Er zijn nog vele mogelijkheden te bedenken, maar ik denk dat deze het meeste voorkomen", aldus de initiatiefnemer.

Discussie

Zijn bedoeling is na het vertonen van de films een kleine discussie te laten ontstaat hoe ouderen zich kunnen wapenen tegen de huftertjes in onze samenleving. De uitvoeringen zouden plaats kunnen vinden bij de KBO-verenigingen in Zaanstreek-Waterland en in de Lorzie in Wormerveer. Tevreden stelt Peter Smit: "Inmiddels heeft Toneelvereniging Steeds Voorwaarts uit Krommeniedijk medewerking toegezegd met Nel Noom als regisseur. Maar er moet nog meer gebeuren. Zo zoeken we nog een discussieleider, zalen om de films te vertonen en vervoer van en naar de locaties van de KBO-leden. Ook wil ik de wijkagenten benaderen om mee te denken. Die komen vaak in aanraking met de slachtoffers. Het zou mooi zijn als ze bij de uitvoeringen aanwezig kunnen zijn."

Maar bovenal is men op zoek naar mensen die goede (filmscript)teksten kunnen schrijven. "Dan kunnen wij verder met de voorbereiding van deze plannen. Het idee is om te filmen in de eerste drie weken van april of in mei."

Ook geld speelt een rol. "Wij zijn vrijwilligers en beschikken niet over grote potten met geld om deze plannen te realiseren. Al slagen wij erin te voorkomen dat er nog meer mensen uit onze omgeving slachtoffer worden van babbeltrucs, dan moet dat toch een geweldige voldoening geven en meer waard zijn dan welke geldelijke beloning dan ook."

Meteropnemer...

Diefstal door een 'babbeltruc' komt steeds vaker voor. Onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en/of waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt.

Meehelpen?

Wie mee wil helpen aan het maken van lokale voorlichtingsfilms, kan contact opnemen met Peter Smit via pcs.smit@kpnmail.nl of telefoon 075 – 6282517. Zie ook http://krommenie.kbonoordholland.nl

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zaanse boeren in actie of toch niet? Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Shortlist Hebban Debuutprijs 2022 bekend Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Open dag Associatie Uitvaartverzorging op zaterdag 2 juli in Wormerveer Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Brand in woning in Krommenie 112-nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Auto op de kop op Hoofdtocht 112-nieuws 30 jun, 09:57
Afbeelding
De beste manier om als bedrijf op social media te groeien Algemeen 29 jun, 15:46
Afbeelding
Karpers in Zaandam slachtoffer van virus Algemeen 29 jun, 14:59
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Nationaal korfbalteam Suriname in Wormer actief Sport 29 jun, 11:52
Afbeelding
WSV’30 stopt met inzameling oud papier Algemeen 29 jun, 10:46
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Motorrijder gewond na botsing in Zaandijk 112-nieuws 27 jun, 18:37
Afbeelding
Rioja Zomertour langs de Zaan Algemeen 27 jun, 16:48
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief