Zaanse kerken luiden klok als teken van verbinding

Algemeen
Ook de Noorderkerk in Zaandam luidt vanavond tussen 19.00 en 19.15 uur de klok als teken van verbinding.
Ook de Noorderkerk in Zaandam luidt vanavond tussen 19.00 en 19.15 uur de klok als teken van verbinding. Foto: Dirk Karten

ZAANSTREEK - Door het coronavirus zit Nederland op slot en dat raakt uiteraard ook de kerken. Er is veel wat deze weken niet kan. Hart voor Zaanstad roept alle Zaanse kerken en hun gemeenteleden op niet alleen te kijken naar wat niet kan, maar ook naar wat nu juist wél nodig is. Hiervoor heeft Hart van Zaanstad een aantal aanbevelingen voor de kerken en hun gemeenteleden opgesteld. Hart voor Zaanstad heeft tevens contact met het college van Burgemeester en Wethouders en aangegeven dat de kerken graag hun steentje willen bijdragen.

"Tijdens een crisissituatie zoals deze is de kerk voor veel mensen een anker. Kerken in Zaanstad zijn zich bewust van hun rol om te ondersteunen, verlichten en verbinden. Hart voor Zaanstad hoopt dat de kerkgemeenschappen binnen de regio een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving in deze crisistijd. Hart voor Zaanstad is een netwerk van kerken en christelijke organisaties binnen de Zaanstreek en heeft onderstaande gecommuniceerd met de Zaanse kerken en hun gemeenteleden;

Zorg voor elkaar, binnen en buiten de kerkelijke gemeente. Juist in deze tijd mogen we elkaar dienen met het doen van boodschappen, (telefonische) aandacht, het uitlaten van de hond, een maaltijd koken, enzovoort.
Bid. Ook al zit samen bidden in de kerkdiensten er nu even niet in, onze gebeden mogen gewoon doorgaan. Bidden kun je natuurlijk alleen doen, maar we willen ook vormen aanreiken om gezamenlijk te bidden, ook als mensen alleen thuis zitten. Elke dag om 12.00 uur biedt Hart voor Zaanstad een gebedsmoment aan, waar ieder bij kan aanhaken. De verschillende voorgangers uit de Zaanstreek reiken hiervoor dagelijks een kleine gebedsliturgie aan via de website zaansekerken.nl.

Dag nationale gebed

Verschillende organisaties hebben woensdag 18 maart uitgeroepen tot een dag van nationaal gebed. Meer informatie is te vinden op: missienederland.nl/corona/nationaalgebed.

De Raad van Kerken roep alle kerken in Nederland op om op 18 en 25 maart en 1 april tussen 19.00 en 19.15 uur de klokken te luiden als teken van verbinding en als oproep tot gebed voor zieken en zorgenden.

Kerkdiensten

Veel kerken zenden deze weken kerkdiensten uit. Kerken werken hierbij ook samen. Zo sluit NGK De Wijngaard (Wormer) deze weken aan bij NGKv Zaankerk (Zaandam). Er worden opties aangeboden voor thuisvieringen: van televisiekerkdiensten op zondagochtend tot materialen voor kinderwerk. Zie bijvoorbeeld: jop.nl en creatiefkinderwerk.nl.