Door de beperkingen in het corona-advies 'blijf zoveel mogelijk binnen' waardeer je onze vrijheid dit jaar des te meer...
Door de beperkingen in het corona-advies 'blijf zoveel mogelijk binnen' waardeer je onze vrijheid dit jaar des te meer... Foto: Stockfoto

Geen feesten op 5 mei; wel aandacht voor 75 jaar vrijheid

Algemeen

ZAANSTAD - Onno Hoekmeijer, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad, laat weten dat vanwege de noodmaatregelen om geen grote groepen mensen bij elkaar te laten komen de geplande 5 mei feesten helaas niet kunnen doorgaan.

"Geen fakkelloop vanuit Wageningen naar Zaanstad en geen muziek op de Dam, in de Bullekerk en in sommige ‘dorpen’, zoals Wormerveer, Assendelft en Westzaan. De betekenis van 5 mei komt wel aan de orde in de Bevrijdingskrant. Die komt eind april uit als onderdeel van Het Zaans Stadsblad. In die Bevrijdingskrant uiteraard geen programma’s, ook niet van Open Joodse Huizen op 25 april, dat eveneens is afgelast." 

De voorzitter laat weten dat er samen met het college wordt nagedacht over een videotekst van de burgemeester. En voor de scholen apart wellicht nog een video van een van de wethouders. 

De organiserende werkgroep van Raaz en 4 en 5 mei Comité Zaanstad hoopt samen met andere organisatoren, dat er landelijk duidelijkheid komt over een nieuwe datum voor de viering van 75 jaar vrijheid.

4 mei: dodenherdenking

Voor 4 mei wordt gedacht aan het leggen van een krans bij de monumenten door leden van de plaatselijke 4 mei-comités en een lid van het college. Steeds in de vorm van een delegatie van maximaal twee personen om 19.00 uur. Daarover wordt overleg gevoerd. Iedereen kan dan in ieder geval om 20.00 op televisie en radio de nationale herdenking volgen.

Oproep thuis te blijven

In alle gevallen wordt de inwoners gevraagd thuis te blijven en niet een kranslegging bij te wonen. Overbodig te zeggen dat er ook geen toespraken zullen worden gehouden. Met de Joodse gemeente wordt overlegd over eenzelfde aangepaste wijze van kranslegging op de Joodse begraafplaats in Zaandam.

Scholen

Ook de scholen zullen niet bij de herdenkingen aanwezig zijn. Met de scholen zelf zal nog worden gecommuniceerd over het dit jaar vervallen van de ‘gast’ lessen, zoals die zijn ingepland over de documentaires Monumenten Spreken en over de mogelijkheid in een latere fase gebruik te maken van de expositie in het Zaans Museum over de oorlog in de Zaanstreek, zodra het museum weer open gaat.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zaanse boeren in actie of toch niet? Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Shortlist Hebban Debuutprijs 2022 bekend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Open dag Associatie Uitvaartverzorging op zaterdag 2 juli in Wormerveer Algemeen gisteren
Afbeelding
Brand in woning in Krommenie 112-nieuws 1 jul, 03:39
Afbeelding
Auto op de kop op Hoofdtocht 112-nieuws 30 jun, 09:57
Afbeelding
De beste manier om als bedrijf op social media te groeien Algemeen 29 jun, 15:46
Afbeelding
Karpers in Zaandam slachtoffer van virus Algemeen 29 jun, 14:59
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Nationaal korfbalteam Suriname in Wormer actief Sport 29 jun, 11:52
Afbeelding
WSV’30 stopt met inzameling oud papier Algemeen 29 jun, 10:46
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Motorrijder gewond na botsing in Zaandijk 112-nieuws 27 jun, 18:37
Afbeelding
Rioja Zomertour langs de Zaan Algemeen 27 jun, 16:48
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief