Horeca Zaanstad krijgt meer ruimte voor terrassen

Algemeen
Niet allemaal tegelijk a.u.b. als op 1 juni de terrassen weer open gaan...
Niet allemaal tegelijk a.u.b. als op 1 juni de terrassen weer open gaan... Archieffoto

ZAANSTAD - Omdat de horeca zwaar getroffen is door de coronamaatregelen gaat het college de horecaondernemers meer ruimte geven om de bestaande terrassen uit te breiden, daar waar dat veilig kan. Zo kan de horeca beter inspelen op de nieuwe regels per 1 juni waarbij de 1,5 meter afstand gewaarborgd moet zijn. Voor Zaankanters en bezoekers betekent dit dat er meer opties zijn om een terrasje te kunnen pakken en dat de horecagasten beter gespreid kunnen worden.

Wethouder Economische Zaken Hans Krieger: "De horeca heeft het erg zwaar na 2,5 maand gedwongen sluiting en inwoners snakken erna om weer een terrasje te kunnen pakken. Vanuit de gemeenteraad kwamen ook geluiden om meer ruimte te geven aan terrassen. Het college vindt het belangrijk om de lokale ondernemers te steunen. De horeca zorgt voor levendigheid, biedt werkgelegenheid en vervult een sociale functie omdat mensen daar elkaar ontmoeten. Deze week beslissen we of horecaondernemers met een exploitatievergunning zónder terras ook in aanmerking komen.”

Proefopstelling
Het college is al enige tijd in gesprek met een vertegenwoordiging van Zaanse horecaondernemers over de precieze voorwaarden en neemt hier een besluit over. De horecaondernemers op de Dam hebben een proefopstelling gemaakt en daar is het college enthousiast over. Krieger hoopt dat het voorbeeld van de Dam snel navolging vindt op andere plekken in Zaanstad zodat de bezoekers beter gespreid kunnen worden.

KHN Zaanstreek
Volgens Ruud Keinemans, voorzitter KHN Zaanstreek, heeft de gemeente maximaal mee gedacht binnen de huidige regels en veiligheidsnormen om de horeca meer (terras)ruimte te geven. "De overleggen met burgemeester Jan Hamming en wethouder Hans Krieger zijn bijzonder constructief verlopen. Als horeca zijn we blij met deze warme handreiking vanuit de gemeente Zaanstad.”

Op hoofdlijnen zijn de voorwaarden duidelijk. De gemeente is samen met de horeca druk bezig met het uitwerken van de details zodat de horeca zich kan melden bij de gemeente. Ondernemers met een horecaexploitatievergunning mét terras komen hiervoor in aanmerking, mits ze per 1 juni open mogen volgens de noodverordening vanuit de Veiligheidsregio. Zo moet er 1,5 meter afstand zijn tussen de personen aan de tafels en zet de horeca gastheren in die toezien op de naleving van de regels. Ook dient er twee meter ruimte over te blijven voor voetgangers en moeten vluchtroutes voor de nood- en hulpdiensten te allen tijde bereikbaar blijven.

Gebruik je gezond verstand
De gemeente roept inwoners op om afstand te bewaren en te voorkomen dat er drukte ontstaat op bepaalde plekken. Probeer het bezoek te spreiden over de gemeente, als je ziet dat het erg druk is op een terras, zoek dan een terras op waar het rustiger is en houd ook rekening met de omwonenden. Krieger: “Dit gaat alleen werken als we ons allemaal aan de regels houden, zowel horeca als bezoekers. Doordat we ons de afgelopen weken goed aan de regels hebben gehouden, hebben we de verruiming per 1 juni ‘verdiend’. Laten we dan ook de komende maand ervoor zorgen dat er per 1 juli nog meer mogelijkheden komen. Ik roep dan ook iedereen op om zijn gezond verstand te gebruiken.”

Vakantie in eigen land
Wethouder Krieger is enthousiast over de ruimere terrassen: “Er zijn genoeg plekken in Zaanstad waar er voldoende ruimte is en waar je prachtig kunt zitten. Veel Nederlanders vieren dit jaar hun vakantie thuis of in eigen land en dan is het gewenst om voldoende ruimte te hebben zodat de horecaondernemers op een veilige manier hun klanten kunnen bedienen. De crisis hakt er flink in in Zaanstad en op deze manier willen we lokale horeca steunen.”

Bij veel horecazaken staat na 2,5 maand gedwongen sluiting het water aan de lippen en faillissementen zijn al een feit.