Nieuw elan en 2000 nieuwe woningen in Kogerveld

Algemeen
Het is nog een kale vlakte waar ooit VVZ voetbalde. Op deze plek tussen het NS station Kogerveld en de rotonde bij het ZMC zal het Oostzijderpark komen.
Het is nog een kale vlakte waar ooit VVZ voetbalde. Op deze plek tussen het NS station Kogerveld en de rotonde bij het ZMC zal het Oostzijderpark komen. Foto: Dirk Karten

ZAANDAM - In de Zaandamse wijk Kogerveld vindt de komende twintig jaar een grote transformatie plaats met 2.000 nieuwe woningen, nieuwe voorzieningen zoals scholen en ontmoetingsplekken, een mooi opgeknapte openbare ruimte en beter openbaar vervoer. Althans, als het aan het college van Zaanstad ligt. Die heeft de Strategienota voor de wijk vastgesteld en vraagt aan de gemeenteraad om een zienswijze hiervoor.

Door leegstand op bestaande bedrijventerreinen, vertrek van bedrijven en verplaatsing van sportverenigingen komt in de wijk ruimte voor de bouw van 2.000 woningen. Dit zijn tussen de 600 en 750 sociale huurwoningen, 300 tot 375 middeldure huurwoningen en 1.100 tot 1.375 koopwoningen in verschillende prijsklassen. Een van de nieuwe bouwplekken is het bouwplan Oostzijderpark. Dat moet een levendige wijk worden waar stedelijkheid, ruimte, comfort én bereikbaarheid samen moeten komen.

Uitgangspunten

In mei vorig jaar heeft de gemeenteraad al ingestemd met het Perspectief Kogerveldwijk 2040. Daarin zijn de uitgangspunten voor de gebiedsontwikkeling vastgelegd. Deze uitgangspunten zijn door de buurt en door de gemeenteraad positief ontvangen.

Positieve bijdrage buurt

De volgende stap op weg naar de start van de gebiedsontwikkeling is de Strategienota Kogerveldwijk. Een positieve bijdrage aan de buurt staat hierin voorop: een gevarieerd en afgewogen woningaanbod, de realisatie van commerciële en maatschappelijke voorzieningen, goede verbindingen tussen de verschillende buurten én de omliggende wijken en een mooi ingerichte, klimaatbestendige buitenruimte. Kortom een wijk waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen, werken, naar school gaan en waar genoeg te doen is in de vrije tijd staat de gemeente voor ogen.

Naar verwachting voor de zomer zal de gemeenteraad een zienswijze geven over deze nota. De komende tijd wordt de buurt intensief betrokken bij de verdere uitwerking van deze Strategienota. Zie voor deze plannen ook: https://maakkogerveldwijk.zaanstad.nl/kogerveldwijkgebied/perspectief-kogerveldwijk

Met 2000 nieuwe woningen erbij zal ook het winkelcentrum een stevige impuls krijgen.