Waarschuwing KBO aan senioren: trap niet in ‘babbeltruc’

Algemeen
Afbeelding
Coronacheck aan de deur? Trap er niet in! (Stockfoto)

KROMMENIE – Het is spijtig te moeten constateren, maar de huftertjes zijn ons ons. Waarbij vooral de ouderen in de samenleving de dupe worden van oplichterspraktijken. Met name de beruchte babbeltruc steekt weer de kop op.

Oplichters doen zich aan de deur voor als medewerker van een zorginstelling en proberen zo binnen te komen. Bijvoorbeeld om de woningen van de ouderen te ‘controleren op corona en een hygiënecheck uit te voeren’. Vervolgens gaan ze er met spullen uit de woningen vandoor.

Werkgroep

KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord was al met een werkgroep bezig om door middel van een interactieve voorstelling senioren te informeren over de risico’s die zij, maar ook veel anderen, lopen door individuen die misbruik maken van vertrouwen. En de situatie waarin wij ons momenteel bevinden.

“Door de coronamaatregelen zijn de activiteiten van de werkgroep stopgezet. We konden niet meer bij elkaar komen. De buurthuizen gingen op slot. Kortom, we kropen allemaal in ons huis en zodoende beschermden wij ons tegen alles wat maar mogelijk een bedreiging kon vormen. Echter de bedreiging met babbeltrucs ging door”, laat Peter Smit van het KBO weten.

Tips

Hij zoekt, mede via dit bericht, publiciteit om streekgenoten te waarschuwen tegen dit soort activiteiten. Ook het informeren van senioren door hun kinderen wordt aangestipt. De KBO geeft drie belangrijke tips tegen oplichters aan de deur: 

Let op voor wie u open doet. 

Verwacht u niemand? Doe dan nooit zomaar de deur open!

Gaat de deur wel open, gebruik een kierstandhouder, laat niemand binnen.

Vertrouwt u het niet? Bel de politie (112).

Meer babbeltructips: www.kbo-pcob.nl