Onze vrijheid terug met eartmasQ?

Algemeen
Je brede lach blijft zichtbaar bij het dragen van de eartmasQ.
Je brede lach blijft zichtbaar bij het dragen van de eartmasQ. (Foto: aangeleverd)

REGIO – Gedeeltelijk transparante mondkapjes, slimme plastic spatschermen die alleen de neus en mond bedekken; in hoog tempo zie je nieuwe mondkapvormen op de markt verschijnen. Assendelver Stephan (achternaam bekend bij de redactie) maakt deel uit van het driekoppige ontwerp- cq denktank-team dat nog een stapje verder gaat met de presentatie van hun futuristische eartmasQ.

De - in ieder geval qua vormgeving - baanbrekende uitvinding is het gedachtegoed van een groep Noord-Hollandse ondernemers die geen genoegen neemt met het normaliseren van deze abnormale situatie waarin we nu leven.

Futuristisch antwoord tegen coronabesmetting

“De eartmasQ dient als persoonlijk beschermingsmiddel. Het heeft een futuristisch en revolutionair ontwerp en heeft als doel dat we zoveel mogelijk onze normale leven kunnen vervolgen. Het veilig bezoeken van oudere mensen of het kunnen bijwonen van een begrafenis. Het veilige doorwerken voor een kapster of fysiotherapeut. De eartmasQ maakt het mogelijk!”, stellen de ondernemers in ronkende volzinnen op hun website.

Eerste bestellingen earthmasQ binnen

Woordvoerster Betty Gerber uit Alkmaar was met de uitvinding recent te zien bij Jinek wat gelijk een stroom aan reacties opleverde. “De eerste bestellingen zijn al geplaatst. Natuurlijk lokt het ontwerp uit tot het maken van lollige opmerkingen. Maar de achterliggende gedachte is heel serieus: het beschermen van met name de kwetsbaren in onze samenleving tegen COVID-19. Daarbij denken we vooral aan mensen in een verpleeghuis. We willen niet weer dan onze senioren door een lockdown verpieteren! Door het dragen van ons eartmasQ blijft bezoek gewoon mogelijk.”

HEPA filter

De eartmasQ is een helm die sterke gelijkenis vertoont met wat astronauten dragen. Alleen een zuurstoftank ontbreekt… Gelukkig is er wel aan gedacht. Zuurstof komt naar binnen via een opening aan de bovenkant. Lucht gaat eerst door een gecombineerd (en vervangbaar) HEPA filter met actieve koolstof. “Die houdt ten minste 99,5% van de luchtvervuiling tegen. Bestaande uit kleine deeltjes als pollen, virussen, bacteriën, schimmels en PM2.5 (fijnstof)”, aldus de ontwerpers.

Bizarre tijd

“Natuurlijk is het niet ideaal, maar we leven in een bizarre tijd. Had jij vorig jaar verwacht nu in de supermarkt met een mondkapje rond te lopen? Dat je niet op bezoek mocht in het verzorgingstehuis? De earthmasQ beschermt je tegen de aerosolen, boosdoener van coronabesmettingen”, stelt Betty resoluut.

Als mantelzorger weet ze goed wat de maatregelen doen bij de doelgroep senioren. “Ik ben mantelzorger voor iemand van 81 jaar. Die kreeg laatst de uitslag van een best heftig onderzoek te horen. Normaal ga je dan mee, wat goed is want het zijn best emotionele gesprekken waarbij twee meer horen (en onthouden) dan één. Met zo’n eartmasQ op kun je erbij zijn. Corona of niet. ”

Draagcomfort

De drager heeft 180 graden zicht. Zacht foam waarmee de helm op de schouders rust, zorgt voor het nodige draagcomfort. “Daarnaast zorgt dit foam ook voor de afsluiting van de helm waardoor de drager bescherming heeft tegen virusdeeltjes. En andere schadelijke gassen in de lucht”, aldus de ontwerpers.

De eartmasQ is naast een relatief goedkope oplossing ook het duurzame antwoord op de wegwerp mondmaskers. Bijzonder aan het design is dat niet alleen de drager bescherming heeft tegen invloeden van buitenaf, maar dat ook de omgeving.

Speaker

‘Koop je vrijheid terug’ zeggen de ondernemers op hun website bij het aanprijzen van hun vinding. De vraag is alleen: hoeveel vrijheid biedt de helm? Oké, een kus kunnen we vergeten, maar dat mag toch niet meer spontaan. Maar wat doet het voor brildragers? En ben je nog wel verstaanbaar?

Betty: “Er komt een speaker in, net als bij een motorhelm. Ik ben zelf claustrofobisch, maar heb er geen last van als ik de helm draag. Je bril bestaat niet en de helm is makkelijk schoon te maken met water en zeep. Al is het advies een mengsel van water en alcohol te gebruiken. Overigens is wat we nu laten zien een prototype. We zoeken nog mensen die willen aanhaken en het ontwerp verder verfijnen. Een ding is zeker: het komt er!

Vooralsnog gaat het om een gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren. De helm is in de voorintekening te bestellen voor €149,- op www.eartmasq.nl

Dit is een prototype.