Fort bij Krommeniedijk.
Fort bij Krommeniedijk. (Foto: Ronald van Wijk)

Weidevogels spotten rond Fort K’IJK Krommeniedijk

Algemeen

KROMMENIEDIJK - Landschap Noord-Holland zette twee weken geleden de sluizen open bij Fort bij Krommeniedijk (Fort K’IJK). Dit is een jaarlijkse terugkomende gebeurtenis en bedoeld om de weidevogels te verwelkomen.

De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk komen langzaam onder water te staan (inundatie). Hierdoor komen wormen die in de grond leven omhoog en die zijn weer een belangrijke voedselbron voor weidevogels. Weidevogels die na een lange tocht in Nederland aankomen, komen hier weer op krachten. De weilanden rond Fort K’IJK is de eerste rustplek in Nederland waar ze volop gaan foerageren. Het is dan een geweldig vogelspektakel rond het fort. Jaarlijks organiseert Landschap Noord-Holland de vogelkijkdagen. Helaas kunnen die dit jaar niet doorgaan, maar de natuurorganisatie zorgt voor een mooi alternatief met een speciale film en een geheel nieuwe fietsroute.

Film als alternatief

Boswachters van Landschap Noord-Holland leggen in een speciale film uit hoe de inundatie bij Fort bij Krommeniedijk precies werkt. En hoe dit oude verdedigingssysteem van de Stelling van Amsterdam nu wordt ingezet om de weidevogels te helpen. Boswachter Chris Rost: “Zodra de vogels weer zijn aangesterkt, gaan ze een mooi plekje uitzoeken voor hun nestje om te broeden. Wij zorgen ervoor dat de kuikens veilig kunnen opgroeien, zodat de weidevogelstand in de toekomst hopelijk weer omhoog gaat.”

Vogelkijk fietsroute

Landschap Noord-Holland ontwikkelde een fietsroute zodat liefhebbers toch nog kunnen genieten van weidevogels. De route start vanaf Fort K’IJK bij Krommeniedijk en voert je door diverse rijke weidevogelgebieden aan de zuid- en westkant van het Alkmaardermeer. In de maanden maart tot en met juni zijn er langs de hele route weidevogels te zien. Als je geluk hebt, zie je zelfs de grutto’s rondom het fort hun buikjes vol eten. De route brengt je ook langs de Hempolder, een waar paradijs voor vogels. Grutto, kievit, tureluur, slobeend en krakeend zijn hier volop te zien. Tip van de boswachter: neem je eigen verrekijker mee.

Meer informatie

De film is op de website van Landschap Noord-Holland te vinden. Ook is hier de speciale Vogelkijkfietsroute te downloaden. Kijk hiervoor op landschapnoordholland.nl/weidevogels.

 Opvliegende Grutto’s.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kind komt met step onder busje terecht in Zaandam 112-nieuws 5 okt, 17:51
Afbeelding
Foto-expositie in Zaansgroen Uitgaan 5 okt, 13:09
Afbeelding
Romantiek in de Vermaning Zaandam Uitgaan 5 okt, 13:05
Afbeelding
Swingfolkband Unicorn in Jisperkerk Uitgaan 5 okt, 12:58
Afbeelding
Rust boven Zaanstad-Noord door onderhoud Polderbaan Algemeen 5 okt, 10:52
Afbeelding
Gratis trainingen tijdens Week van de Veiligheid Algemeen 5 okt, 10:51
Afbeelding
Eigenzinnige mix folk-rock-blues-cajun Uitgaan 5 okt, 10:31
Afbeelding
Geslaagde voorstelling ‘Driemaal de stad’ Uitgaan 5 okt, 08:38
Afbeelding
Sfeervolle dagstart dankzij Zonfotografe Simone Bank Algemeen 5 okt, 08:36
Afbeelding
Met korting kennis maken met heropende Wereldkeuken Westzaan Algemeen 4 okt, 16:42
Afbeelding
The Beatles Revival in de Bullekerk Uitgaan 4 okt, 15:05
Afbeelding
Zaans Zilver zoekt zestigplussers die dol zijn op zingen en acteren Uitgaan 4 okt, 11:25
Afbeelding
Sporten brengt glimlach bij een kind Algemeen 4 okt, 10:54
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief