Kerk goede akoestiek voor keramiek

Algemeen
Kunstenares Danielle van Assema-Vet heeft de voormalige RK-kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte en de begane grond van het parochiehuis als atelierruimte ter beschikking gekregen.
Kunstenares Danielle van Assema-Vet heeft de voormalige RK-kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte en de begane grond van het parochiehuis als atelierruimte ter beschikking gekregen. (Foto: Guus Bauer)

WORMERVEER - Kunstenares Danielle van Assema-Vet (54) heeft in elk geval voor de periode van een jaar de voormalige Rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte en de begane grond van het parochiehuis aan de Markstraat in Wormerveer als atelierruimte ter beschikking gekregen. “Een geweldige inspirerende ruimte waar ik me verder kan ontwikkelen en die ik in een later stadium wellicht kan openstellen voor lezingen, een expositie, een vernissage of het geven van een cursus.”

Door Guus Bauer

Maar voor het zo ver is, wil Danielle de kerk eerst beter ‘toonbaar’ maken. Wanneer een kerkgebouw in de verkoop gaat, worden de attributen van het geloof verwijderd. De altaren zijn gesloopt, in de muren zijn gaten ontstaan waar de gedenkstenen en de zogenaamde statiën hebben gezeten. Danielle is op haar geheel eigen kunstzinnige wijze bezig met het vullen van de gaten, gebruikt de resten van de altaren om haar keramiek tentoon te stellen.

Kunstenares Danielle van Assema-Vet maakt van kerk atelier

Het gebouw gaat haar aan het hart. Zij, weliswaar nu niet meer praktiserend gelovig, is er gedoopt en getrouwd en zowel de uitvaart van haar opa, de stichter van bouwbedrijf Jan Vet B.V., als van haar vader zijn er gehouden. Bovendien vindt zij dat respectvol ten opzichte van de voormalige vaste bezoekers. “Als ik het gebouw op orde heb, mogen ze best een keer komen kijken.” Ter inspiratie bezocht ze de Maria Magdalena kerk in haar woonplaats Wormer.

MAAK Zaanstad

Eind 2019 zijn de kerk en het parochiehuis, beiden gebouwd in 1914, in de verkoop gegaan. Een groep serieuze investeerders had er wel oren naar, wilde de gemeente helpen bij de ontwikkeling van woningbouw in het kader van MAAK Zaanstad. Het kerkbestuur maakte geen bezwaar tegen het inbrengen van haar gebouwen voor de toekomstige ontwikkeling. Het beeldbepalende karakter van de kerk, centraal gelegen in de dorpskern van Wormerveer, zou immers behouden blijven.

Vertraging

Eind januari 2020 werd het complex verworven. Allereerst zouden er in het parochiehuis zes hoogwaardige appartementen worden gerealiseerd, maar er kwam een kleine kink in de kabel. Eén dag voor de afgifte van de vergunning werd de pastorie tot monument verklaard. Hetgeen, aldus de bouwers, leidt tot minder praktische en kleinere ruimtes. Er kan daardoor, hoe vreemd het ook moge klinken, minder duurzaam, minder tijdsbestendig gebouwd worden. Met enige vertraging zal binnenkort alsnog begonnen worden met de realisatie.

Goede akoestiek

Danielle laat met enige trots de verschillende ruimtes zien. De plek waar ze kan marmeren, de separate kapel, de sacristie, haar feitelijke atelierruimte, waar plek is om in alle rust, met uitzicht via de neoromaanse raampjes op het schoolplein, nieuwe technieken te proberen. Je voelt als het ware dat er een ‘goede akoestiek voor keramiek’ hangt. Achter de kerk en naast de pastorie is een ruime tuin. Danielle maakt er gelijk gebruik van om haar grote glassculpturen tentoon te stellen.

“Ik denk dat ik hier ook wel een keer Raku kan stoken.” Een van de stooktechnieken waarover ze goed bezochte cursussen geeft. Met de tweedelige workshop Saggar- en Rakutechniek, was ze een van de eersten in Noord-Holland.

Barsten in het leven

Ook is Danielle bekend van Urn to be. Bij een bezoek aan een crematorium zag ze dat er alleen maar strakke, gladde urnen te verkrijgen waren.

“Zo rond is een leven niet. Met de Rakutechniek ontstaat een uniek patroon. De barsten in het leven als het ware.” Een zeer origineel idee dat in de loop der tijd behoorlijk wat navolging heeft gevonden. Het lijkt Danielle prachtig om in de kerk een cursus keramiek te houden. Dat heeft wel wat voeten in de aarde. Haar ovens blijven thuis in Wormer en ongebakken keramiek is breukgevoelig. “Dat wordt een behoorlijk ingewikkelde operatie, maar ik heb het graag over voor de cursisten. Zodat ze de atmosfeer in deze bijzondere omgeving kunnen ervaren.”

Kunst in de kerk!