Foodfestival aan de Zaan in Wormerveer gaat door op vrijdag 2 juli

Algemeen
Het grootste openluchtrestaurant van de Zaanstreek gaat door. Volop gezelligheid op het Foodfestival aan de Zaan in de Zaanbocht.
Het grootste openluchtrestaurant van de Zaanstreek gaat door. Volop gezelligheid op het Foodfestival aan de Zaan in de Zaanbocht. (Foto: Dirk Brand)

WORMERVEER – “Voor ons als organisatie wordt dit een uitdagende editie. Want we zijn de eersten die na de lockdown zoveel bezoekers gaan ontvangen. Terwijl de opzet dezelfde sfeer moet hebben als voorheen, maar het event tegelijk ruim en coronaveilig moet aanvoelen. De bezoekers kunnen absoluut vertrouwen op dezelfde bourgondische gezelligheid als op voorgaande jaren. We gaan er alles aan doen om dezelfde unieke ‘hé’, jij bent er ook weer-sfeer’ te brengen die er altijd was. Want het grootste openluchtrestaurant van de Zaanstreek gaat door! Op vrijdag 2 juli is het zover: het Foodfestival aan de Zaan editie 2021!”, zeggen Peter Sikkes en Marjan Hoffman enthousiast.

Door Dirk Karten

De laatste editie vond plaats in 2019 en trok zo’n dertienduizend bezoekers naar de Zaanbocht. Die genoten onbekommerd onder een stralend zomerzonnetje van de muziek, sfeer én het smaakvolle aanbod van zeventig fooddtrucks en mobiele barren.

Toegangskaarten uitsluitend in voorverkoop

“Zoveel mensen coronaveilig ontvangen laten de maatregelen nog niet toe. En natuurlijk hebben we te maken met de spelregels die zijn opgesteld door het RIVM wat betreft aantal mensen en het testbeleid. Bovendien hebben we te maken met de waan van de dag. Nu loopt het aantal besmettingen terug, maar hoe is de stand aan het eind deze maand? Dat weet niemand. Het is rete-spannend of het door kan gaan, maar we gaan ervoor. Deze editie van het Foodfestival aan de Zaan wordt dé kickstart naar meer”, stelt Peter Sikkes.


De ervaren organisator is ook de motor achter de Hembrug Happening. Samen met Marjan Hoffman, ruim 20 jaar ervaring met haar Buro Hoffman en voormalig ondernemershuis Zaanschap in de organisatie van creatieve evenementen, (on en offline), kun je spreken van een zeer ervaren organisatieteam. Daardoor kan de bezoeker rekenen op een goed georganiseerd en veilig festival. Het organisatieduo steekt hun nek uit om de Zaankanters de kans te geven elkaar weer te ontmoeten onder het genot van een smaakpapillen strelend hapje en een dito drankje. Want de bezoeker moet zich uiteraard welkom en veilig voelen op het Foodfestival in de sfeervolle Zaanbocht. Daarom moesten ze een aantal zaken doorvoeren waarvan het toelaten van één derde van het aantal bezoekers van vorige keren een belangrijke is. En er worden toegangskaarten beschikbaar gesteld.

Afgeschermd terrein

“Voorwaarde om het Foodfestival door te laten gaan is een afgeschermd festivalterrein. Je mag alleen naar binnen als je vooraf een kaartje hebt gekocht. Let wel op: dat kan echt niet aan de ‘poort’. Ook moet je een negatieve testuitslag kunnen laten zien die niet ouder is dan 40 uur. Dit is echt heel belangrijk voor het veilig kunnen feestvieren en tegelijk niet leuk beseffen we. Maar het is echt noodzakelijk. Anders kom je niet het afgeschermde terrein op”, zegt Marjan.

Kaartverkoop

Belangrijk: ook al wordt het een met hekken afgesloten festivalterrein, de winkels in de Zaanbocht blijven gewoon bereikbaar. Andere noodzakelijke verandering is het vooraf kopen van een kaartje. Zo kan de organisatie het maximale aantal bezoekers reguleren en tegelijk de nu noodzakelijke onkosten afdekken. Bijvoorbeeld voor het huren van de hekken en noodzakelijke beveiliging van het terrein en bij de toegang.


Wat bieden de Foodtrucks dit jaar? Binnenkort meer over het aanbod. (Foto: Dirk Brand)

“Omdat niemand weet hoe de wereld er op 2 juli uitziet, hebben we een aantal zekerheden ingebouwd voor degenen die een kaartje willen kopen. Als blijkt dat de lockdown-verruiming wordt teruggedraaid, krijgen de mensen het volledige entreebedrag van 12,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot achttien jaar teruggestort. Alleen de ticketingkosten van 2,50 euro (waardoor een kaartje dus in totaal 15 euro voor volwassenen en 7,50 euro voor kinderen kost) moeten wij afdragen aan het externe bureau dat de online kaartverkoop voor ons regelt. Die kosten kunnen we dus niet teruggeven”, legt het tweetal uit.

Gratis consumptie

Goed om te weten: voor het genoemde entreebedrag krijg je ook een gratis consumptie. Die vervolgens deze keer in een circulaire hardplastic beker wordt geserveerd. Marjan: “Want we hebben gelijk een verduurzamingsslag doorgevoerd. Bij de vorige editie stond ik aan het eind van de avond tot m’n enkels in een zee van plastic bekertjes. Dat kan natuurlijk niet. Deze hardplastic beker kun je na afloop terugplaatsen in de kratten waardoor we samen het milieu ontzien.”

Feest van herkenning

Genoeg feiten waar de organisatie mee te maken heeft. Want laten we eerlijk zijn, niemand wil vandaag de dag z’n entreegeld terugkrijgen. Liever willen we samen op zo’n mooi event als het Foodfestival aan de Zaan proosten op betere tijden waarin we weer alles mogen. Want daar snakken we toch met z’n allen naar? Menig Zaankanter heeft mooie herinneringen aan de unieke festivalavonden in de Zaanbocht. Het feest van herkenning.

“Dat tot nu toe altijd onder stralend mooi weer plaatsvond. Dus daar rekenen we ook dit jaar weer op”, lachen Peter en Marjan.

Kaartverkoop

De redactie van het Zaans Stadsblad zit zo dicht op bovenstaand nieuws dat de organisatie nog bezig is met de website voor de online kaartverkoop. Peter en Marjan verwijzen in eerste instantie naar de Facebookpagina van het Foodfestival aan de Zaan (@Foodfestivalaandezaan) voor nieuws over de kaartverkoop.


Gezelligheid aan de Zaan. (Foto: Dirk Brand)

Een ding is wel duidelijk: je moet snel kaarten bestellen want er is ruimte voor circa 3500 bezoekers. Bovendien is het aantal kinderkaarten beperkt. Zodra duidelijk is hoe je aan entreekaarten kunt komen, melden we dat ook op https://www.rodi.nl/regio/zaanstad en de Facebookpagina van het Zaans Stadsblad. (Slim en makkelijk: abonneer je op de Zaans Stadsblad nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox)

Het Foodfestival aan de Zaan is op 2 juli en duurt van 16.00 tot 22.00 uur.

Spelregels toegang

Voor wie de spelregels over de toegang wil weten is het goed deze site vooraf een bezoek te bezoeken: www.testenvoortoegang.org

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding