De Zaanse Regenboogbank wordt momenteel in alle kleuren van de regenboog geverfd.
De Zaanse Regenboogbank wordt momenteel in alle kleuren van de regenboog geverfd. (Foto: aangeleverd)

Officiële onthulling Zaanse Regenboogbank

Algemeen

ZAANDAM - Op zondag 11 juli wordt op het plein bij de Bullekerk aan de Westzijde de Zaanse Regenboogbank onthult. Stichting De Zaanse Regenboog nodigt uit om aanstaande zondag om 15.00 uur de regenboogbank feestelijk te onthullen als tastbaar pleidooi dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt.

Sympathisanten konden middels een actie van Cultureel Centrum Bullekerk eind maart dit jaar een bankje ’sponsoren’ om de ontmoeting op het plein te bevorderen. De bankjes zijn inmiddels geplaatst en op zondag 27 juni vond de officiële openingshandeling van het plein plaats door wethouder Mutluer, waarbij het plein onofficieel een nieuwe naam kreeg: het ‘Trijntje Jansdochter Plein’.

De regenboogbank is een van deze nieuwe 10 bankjes op het plein die. In ruil daarvoor werd de sponsor vermeld op een naamplaatje waarop te lezen: ‘Geschonken door de Zaanse Regenboog – 12 juni 2021’. Twaalf juni omdat dit de datum is dat er tijdens ZaanPride de eerste keer een (Mini) Pride Walk door Zaandam werd gelopen die eindigde bij de Bullekerk.

Tekst gaat verder onder foto


Regenboogkleuren

Maar daarmee is de bank niet ‘af’. Een Zaanse Regenboogbank kan immers niet zonder kleur. Naast de sponsoren voor de bank zijn er zes sponsoren gevonden voor iedere kleur van de regenboogvlag. De kleur rood staat voor liefde, oranje voor respect, groen voor acceptatie, blauw voor gelijkwaardigheid en paars voor trots. Hiermee is de Zaanse regenboogbank een statement in de openbare ruimte. Het is een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie voor iedereen in de Zaanstreek. De regenboogbank nodigt uit om samen een gesprek aan te gaan, lekker te genieten van het uitzicht op de Bullekerk of voor het maken van een kleurrijke foto gezeten op de regenboogbank. Met de hashtag #dezaanseregenboog kun je desgewenst deze foto delen met de Zaanse LHBTIQ+ community.

Tekst gaat verder onder foto


Samen. (aangeleverd).

De regenboogbank is tevens voorzien van een QR-code en maakt onderdeel uit van een van de ‘Van bank naar bank-wandel- en fietsroutes’ in Zaanstad. Via de QR-codes wordt de wandelaar (of fietser) iedere keer verrast met leuke filmpjes, unieke historische foto’s en interessante weetjes.

Stichting De Zaanse Regenboog vindt het belangrijk om sekse, seksuele- en genderdiversiteit zichtbaarder te maken in Zaanstad. De Zaanse Regenboog is een platform en belangenbehartiger voor diverse LHBTIQ+ organisaties en initiatieven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met De Zaanse Regenboog via dezaanseregenboog@gmail.com of op de website www.dezaanseregenboog.nl.


Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Inzamelactie voor Oekraïense vluchtelingen in Polen en Moldavië Algemeen 1 jul, 17:16
Afbeelding
Studenten Regio College winnen pitch ondernemingsplan Algemeen 1 jul, 16:12
Afbeelding
Auto in brand op snelweg A8 bij Zaandam 112-nieuws 1 jul, 15:04
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Algemeen 1 jul, 14:05
Afbeelding
Gitaar workshop Ruben Hoeke en Theaterspektakel op de Buurtcamping Wormerland Algemeen 1 jul, 14:03
Afbeelding
Ondernemerstalkshow NV Zaanstad 11 juli in Bullekerk Algemeen 1 jul, 12:57
Afbeelding
Groene schoolpleinen Algemeen 1 jul, 11:39
Afbeelding
Zaanse boeren in actie of toch niet? Algemeen 1 jul, 09:38
Afbeelding
Shortlist Hebban Debuutprijs 2022 bekend Algemeen 1 jul, 09:26
Afbeelding
Open dag Associatie Uitvaartverzorging op zaterdag 2 juli in Wormerveer Algemeen 1 jul, 08:30
Afbeelding
Brand in woning in Krommenie 112-nieuws 1 jul, 03:39
Afbeelding
Auto op de kop op Hoofdtocht 112-nieuws 30 jun, 09:57
Afbeelding
De beste manier om als bedrijf op social media te groeien Algemeen 29 jun, 15:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief