Er zoemt wat in Zaanstad

Algemeen
Douaa van zes jaar liet zien dat een gedicht uit woorden én tekeningen kan bestaan. Haar gedicht werd groot afgedrukt op een doek en hangt aan straat Poelenburg aan het bouwhek.
Douaa van zes jaar liet zien dat een gedicht uit woorden én tekeningen kan bestaan. Haar gedicht werd groot afgedrukt op een doek en hangt aan straat Poelenburg aan het bouwhek. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Her en der in Zaanstad verschijnen Zoemende Zinnen in de openbare ruimte. Zoemende Zinnen zijn gedichten, geschreven door Zaankanters tijdens workshops die gegeven worden door ervaren dichters. “Zo hebben mantelzorgers, inloophuisbezoekers, Turkse vrouwen en kinderen al heel wat mooie teksten geschreven”, licht Ellis van Atten toe.

Zoemende Zinnen is een gedichtenproject van ZPINK – beweging voor woordkunst. Om de poëzie te promoten en de openbare ruimte op te vrolijken, maar bovenal om elkaar als Zaankanters te leren kennen. Tijdens de workshops in Krommenie en Poelenburg deelden deelnemers hun gedachten en gevoelens. Over hun wijk, over hun leven, over vrolijkheid, zorgen en verdriet. De workshops werden veelal gegeven tijdens reeds geplande bijeenkomsten, zoals de mantelzorgersgroep in Krommenie of het inloophuis 1=samen in Poelenburg. Workshopleiders waren Jacob Passander, Ellis van Atten, Janna Pronk en Kees Jan Sierhuis.

Opzet

Iedere workshop is anders van opzet; bij elke groep spelen er andere thema’s en zijn er andere gesprekken. Het levert een grote variatie aan gedichten op. Het kortste gedicht tot nu toe werd geschreven in Krommenie: ‘Ik prik.’ Bij de meisjesgroep Safiye in Poelenburg werd er geschreven over de zon. Douaa van zes jaar liet zien dat een gedicht uit woorden én tekeningen kan bestaan. Haar gedicht werd groot afgedrukt op een doek en hangt aan straat Poelenburg aan het bouwhek.

Douaa (zes jaar) opent expositie

Donderdag 22 juli opende Douaa de expositie van de Zoemende Zinnen samen met wethouder Annette Baerveldt. Vanaf die dag worden er steeds meer gedichten verspreid door Zaanstad. Er hangen posters in flats, worden ansichtkaarten uitgedeeld, bordjes in tuinen en parken opgehangen. En het kan nog feestelijker worden!

Workshop ‘Dichten in het park’ voor jong schrijftalent

Vrijdagmiddag 13 augustus vanaf 14.00 uur geeft oud-stadsdichter Kees Jan Sierhuis de workshop ‘Dichten in het park’ voor jongeren van 13 tot circa 30 jaar. Dit is in het Wilhelminapark in Wormerveer in de Muziektent. Je leert wat over gedichten, gaat zelf schrijven en oefent met performande. En de mooiste teksten worden natuurlijk Zoemende Zinnen in het park zelf. Wil je meedoen? Mail naar woordkunst@zpink.nl

Meedoen?

Dat kan! Via de website www.zoemendezinnen.nl kun je jouw gedicht insturen. Je krijgt dan je eigen Zoemende Zinnen-poster retour via de mail. Die kun je zelf op mooie plekken ophangen; op school, voor je raam of op een plakzuil.

“En wil je niet dichten, maar heb je een raam of hek of muur over waar wel een gedicht op past? Laat het weten! We komen graag wat ophangen”, roept Eliis van Atten op..

ZPINK komt graag in contact met groepen die wel wat te vertellen hebben over de mogelijkheden voor een workshop. ZPINK zou bijvoorbeeld graag op bezoek gaan in Wormerveer, Assendelft, Koog aan de Zaan, Westerwatering en Zaandijk.

Afbeelding
Afbeelding