Wijkmanager David Kooi en Lidy Steenwinkel zitten vol in de game.
Wijkmanager David Kooi en Lidy Steenwinkel zitten vol in de game. (Foto: Susan Rozemeijer)

‘Ik heb net een mes afgepakt van een ander meisje, echt spannend’

Algemeen

ZAANSTREEK - Steekgeweld onder jongeren neemt toe. Het messenbezit ook. Volgens de laatste cijfers van de landelijke politie is het aantal steekincidenten onder minderjarigen in tien jaar tijd verdubbeld. Dit moet stoppen, vindt welzijnsorganisatie MEE & de Wering. En dan het liefst op zo’n manier dat jongeren zelf het besluit nemen hun gedrag te veranderen. Door bewustwording, zonder een ‘preek’ van ouders of politie ,,want met een vinger wijzen, en zeggen dat je dit maar beter niet kunt doen helpt niet,” zegt Bas Ouwens, jongerenwerker uit Den Helder. 

Skatebaan in Saendelft als mogelijk virtueel decor in strijd tegen steekgeweld onder jongeren 

Hoe wel? ,,Door aan te sluiten op hun eigen belevingswereld. Gamen.” Jongerenwerk Den Helder ontwikkelde samen met jongeren uit Den Helder, en de bedrijven Games for Health en Improvive, een Virtual Reality-game Re: Action. Met de VR-bril stapt de jongere in een realistische, interactieve ervaringswereld. Hij krijgt te maken met dilemma’s, en laat afhankelijk van zijn keuzes, de situatie wel of niet escaleren. Gevolg is bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid, en de ervaring dat er altijd ruimte is om keuzes te maken; zoals het vragen van hulp. Het doel van MEE & de Wering is een bedienmodel te maken waarmee gastlessen op scholen verzorgd worden met een uitrol over heel Nederland.

Presentatie

Op 9 september presenteerde MEE & de Wering en haar samenwerkingspartners het prototype van de game bij Hogeschool Inholland in Haarlem. Beleidsmakers en jongerenwerkers uit Noord- en Zuid-Holland en regionale en landelijke pers waren aanwezig om de game te proberen. David Kooi, wijkmanager Assendelft en Lidy Steenwinkel, projectleider preventie jeugdcriminaliteit van gemeente Zaanstad toonden zich verrast door de innovatieve manier van preventief hulpverlenen.

Voor en door jongeren

\David: ,,De omgeving is aan te passen aan de gebruiker. Dat vind ik sterk aan de game. Door bijvoorbeeld een skatebaan in Saendelft als omgeving te kiezen sluit het beter aan bij de jongeren die de game bijvoorbeeld in Assendelft gebruiken.” Jurriaan van Rijswijk, oprichter Games for Health vult aan: ,,het voordeel van het maken van karakters (avatars) die ergens op lijken is dat mensen zich ermee kunnen identificeren. De game is ook echt door en voor jongeren gemaakt, zodat het aansluit op de behoeften en de leefwereld van de jongeren. Twee mensen spelen de game, en in de VR praten ze met elkaar. Je kunt het op afstand spelen en op andere plekken. Een jongere die heeft meegewerkt vertelde mij dat het de eerste keer in zijn leven is dat hij een week lang op tijd ergens is verschenen. Ze vonden het echt te gek om hun eigen game te maken. We leveren alleen de bouwblokken. Het proces start als de jongeren ermee bezig zijn. Het feit dat ze zelf altijd een keuze hebben of en hoe een situatie te laten escaleren, levert al bewustwording op, aldus de oprichter van Games for Health.

Inleven

David en Lidy vragen zich af of ze zich wel kunnen inleven in de game. Het ziet er toch een beetje ‘poppetjesachtig uit.’ Moet het niet realistischer zijn? Nee, zegt Jurriaan. Hoe realistischer, hoe minder de jongeren hun eigen fantasie gebruiken. En door de VR zit je al snel in het spel.” We nemen de proef op de som. Lidy en David testen de game zelf uit. Een beetje gedesoriënteerd doet Lidy de bril af. “Ik moet echt even bijkomen hoor. Ik heb even op de wc gezeten. Ik heb net een mes afgepakt van een ander meisje. Het was echt wel even spannend.” Het spelen van een Virtual Realityspel: nét echt.

Voorbeeld van een virtuele omgeving.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Fietsster ernstig gewond op Zaanse Schans 112-nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Auto tegen lantaarnpaal 112-nieuws gisteren
Afbeelding
Expositie hedendaags realisme bij Galerie Staphorsius Uitgaan 26 jun, 07:00
Afbeelding
Zaandijkse broers dol op downhill mountainbiken Sport 25 jun, 08:08
Afbeelding
Agathepark weer even Buurtcamping Uitgaan 25 jun, 07:04
Afbeelding
Wie wordt de Klimaatburgemeester van Zaanstad? Algemeen 24 jun, 09:51
Afbeelding
Sloeproeien bij Slag om de Zaan Uitgaan 24 jun, 09:09
Afbeelding
Tweede druk wandelgids ontdek heden en verleden van Krommenie Algemeen 24 jun, 09:01
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Volgende stap voor woningbouwplannen Slachthuisstraat Algemeen 23 jun, 11:40
Afbeelding
‘Alle deelnemers hebben ongelofelijk veel zin in het BouleVaart Festival’ Uitgaan 23 jun, 08:54
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief