Wat wordt er tegenwoordig nog gemaakt langs de Zaan?

Algemeen
Fotograaf Mike Bink maakte deze schitterende foto's van werkers in de Zaanse industrie.
Fotograaf Mike Bink maakte deze schitterende foto's van werkers in de Zaanse industrie. (Foto's: Mike Bink)

ZAANSTAD - Deze maand vindt de zevende editie van het Festival Zaanse Industriecultuur (IFIKZ) plaats. Meer dan ooit is het een Zaanse samenwerking geworden tussen de wereld van cultuur, de industrie en de inwoners zelf. Het resultaat is te bewonderen in drie verhalen, elk in een eigen kunstvorm gegoten: De grote (foto) buitenexpositie Gezichten van de Zaanse Industrie, als de theatervoorstelling Meel en als filmfestival genaamd Industrie en Samenleving.

IFIKZ vertelt echte verhaal van Zaanse Industrie

Op diverse plekken in de Zaanstreek is nu de buitenexpositie Gezichten van de Zaanse Industrie te bewonderen. Van het Hembrugterrein tot aan Wormerveer kom je de twee bij twee meter grote afbeeldingen tegen van de Zaanse fotograaf Mike Bink. De expositie laat het menselijk gezicht van de industrie zien. Ontmoet de werknemers, de Zaankanters, die vandaag de dag dagelijks in de fabrieken actief zijn. Waar zijn ze mee bezig? Wat gebeurt er allemaal achter die industriële façades? Wat wordt er tegenwoordig nog allemaal gemaakt langs de Zaan? Ontdek de verhalen van jouw mede Zaankanters door op de fiets te stappen en op expeditie door de streek te gaan.

Meel

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober is in de oude meelfabriek De Vlijt (Meneba) de theatervoorstelling Meel te zien. Deze absoluut unieke locatie die begin volgend jaar wordt verbouwd tot appartementencomplex is voor het eerst en gelijk het laatst het decor van een woordeloze bewegingstheatervoorstelling. Twaalf acteurs dompelen de bezoeker onder in de fascinerende wereld van het werk in de fabriek. Licht, geluid, muziek en beweging. Deze productie is bedacht en wordt uitgevoerd door Theatermijn.

Filmfestival

Zondag 18 oktober sluit IFIKZ af met het filmfestival Industrie en Samenleving in de Stoomhal te Wormer. IFIKZ organiseert het filmfestival samen met Videoclub Zaanstreek Noord. Dit filmfestival is er voor iedereen met belangstelling en liefde voor de Zaanstreek en haar historie, de Zaanse industrie en hoe het was, en nog steeds is, om te werken en wonen op deze bijzondere plek. Dit jaar kun je kiezen uit drie door VZN zorgvuldig samengestelde programma’s.

Tickets voor de theatervoorstelling en het filmfestival zijn uitsluitend online te verkrijgen via www.ifikz.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de verschillende activiteiten en de exacte locaties van de buitenexpo. IFIKZ komt ook dit jaar weer mede tot stand dankzij bijdragen van Gemeente Zaanstad, Provincie Noord-Holland en Zaans.nl.

De voorstelling Meel vindt plaats in de oude meelfabriek De Vlijt (Meneba).