College legt Zaanse maatschappelijke visie voor aan gemeenteraad

Algemeen
Sfeertje op de Gedempte Gracht.
Sfeertje op de Gedempte Gracht. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTAD - Het maakt nogal uit waar je wieg staat voor de verdere kansen in je leven. Daar wil gemeente Zaanstad iets aan doen. Daarom stelde het college van Burgemeester en Wethouders vorige week de Maatschappelijke visie vast.

Wethouder Natasja Groothuismink: ‘Samen met tientallen maatschappelijke partners en inwoners, gingen we in gesprek over onze stad in de toekomst. Hoe willen we met elkaar samenleven? Hoe heeft onze stad zich in de afgelopen jaren ontwikkeld en wat zijn de uitdagingen, nu en in de toekomst? Wat voor stad willen wij zijn? Hoe kunnen wij daar ook zelf als gemeente een goede rol in spelen, samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. ‘ Het college legt de Maatschappelijke visie voor aan de gemeenteraad.

Uitdagingen

De Maatschappelijke visie gaat over wat voor stad we als Zaanstad willen zijn. Over welke uitdagingen en kansen we daarvoor in de Zaanse samenleving zien, en hoe we daar samen aan willen werken. 

Groothuismink: ‘We willen dat Zaanstad een evenwichtige en rechtvaardige stad wordt, waarin iedereen gelijke kansen heeft. Een stad waar we elkaar aanmoedigen om het beste uit ons zelf te halen, om een beroep te doen op vrienden en familie maar uiteindelijk ook om oog te blijven houden voor de buurvrouw of collega die dat allemaal niet lukt. Zodat niemand er alleen voor komt te staan. Daarin is samenwerking met inwoners en partners in onze stad een van de belangrijkste uitgangspunten.’

Dierbare plek

Zaanstad is voor velen een dierbare plek. Toch zijn er de komende decennia uitdagingen. Zaanstad scoort namelijk op sociaaleconomische factoren zoals inkomen en opleiding lager dan het landelijk gemiddelde. Bovendien nemen de inkomensverschillen tussen inwoners toe. En ook tussen wijken groeit de kloof in opleidingsniveau, arbeidskansen en inkomenszekerheid van bewoners.

In de visie geven drie uitgangspunten richting bij het werken aan de evenwichtige en rechtvaardige stad: Durven differentiëren, De basis op orde en Verschillen overbruggen én omarmen.