Luchtige lezingen op de luie zondagochtend

Algemeen
Amsterdam, wat ben je toch mooi!
Amsterdam, wat ben je toch mooi! (Foto: Dirk Karten)

KOOG AAN DE ZAAN - Op zondag 21 november is er een luchtige lezing op de luie zondagmorgen in buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44. De lezing wordt gegeven door Hans Luiten en gaat op deze zondagochtend over: Herwaardering Amsterdamse architectuur sinds jaren ‘60.

In 1994 werd het Maupoleum feestelijk gesloopt. Eindelijk was dat oerlelijke gebouw, een schandvlek voor het stadsbeeld, verdwenen. Daar dacht men in 1971, bij de opening, heel anders over. Het Maupoleum was juist het symbool van de modernisering van de stad, een voorbeeld van hoe het moest. In deze lezing laten we zien hoe er vanaf de jaren ’60 over Amsterdam werd nagedacht. Over de sloop van de Jordaan, het opspuiten van het havengebied, de demping van de grachten, de Bijlmer, Zaanse “stadsdelen”, de veldslagen om de aanleg van de metro, een snelweg pal naast het Leidseplein en uiteindelijk de herwaardering van de historische stad.

De lezing is van 11.00 tot 12.45 uur en de kosten zijn € 7,00. Gezien de grote belangstelling is vooraf reserveren noodzakelijk. Er is een corona check bij de ingang met een QR-code of een papieren versie.