‘Laten we er samen leuk én veilig feest van maken’

Algemeen
Onze burgemeester is zaterdag bewust niet bij het Sinterklaasfeest maar zag al wel een deel van de vele cadeaus die Sinterklaas bij zich heeft.
Onze burgemeester is zaterdag bewust niet bij het Sinterklaasfeest maar zag al wel een deel van de vele cadeaus die Sinterklaas bij zich heeft. (Foto: Rodi Media/Dirk Karten)

ZAANDAM – “De heenreis was wel vermoeiend, je merkt wel dat je wat ouder wordt. Daarbij is het heel jammer dat we niet op de traditionele manier welkom worden geheten. Ik kan altijd enorm genieten van de blije kindergezichten aan de wal. De muziek van een drumband en mijn eerste ritje na de reis op Ozosnel”, verzucht Sinterklaas en zijn ogen kijken richting de Voorzaan. Komende zaterdag komt hij in ieder geval wel feest vieren op de Burcht in Zaandam. Want het grote Sinterklaasfeest gaat door! We bezochten de grootste kindervriend aller tijden op de Pakjesboot die nu op een geheim plekje in de Zaanstreek ligt afgemeerd en stelden hem een aantal prangende vragen.

Exclusief interview met Sinterklaas over feest komende zaterdag op de Burcht

“Je ziet het nu zelf, de Pakjesboot ligt zo diep in het water. Zelfs op dit diepe, grote water raken we bijna de bodem. Doorvaren naar de Burcht over de Zaan is onmogelijk”, zegt de goede Sint. “Maar gelukkig heeft mijn Hoofdpiet een oplossing gevonden om zaterdag het laatste stukje over land te maken.”

Hoe komt u nu aan?

“Ik weet het niet precies, maar heb begrepen dat er heel speciaal vervoer is geregeld dat zelfs uit Amerika vandaan komt en heel veel lawaai maakt. De Hoofdpiet heeft in ieder geval gezegd dat iedereen het luid en duidelijk zal horen wanneer ik vanuit Zaandam Zuid naar de Burcht zal gaan.”

En is er dan gelegenheid om u te zien voorbijkomen, ook al hebben de ouders geen QR-code?

“Ik rijd gewoon over de weg, al is het uiteraard slim om gepaste afstand van elkaar te houden. Mijn intocht moet na afloop geen vervelende gevolgen opleveren. Ik vraag aan de mensen die komen kijken daarop te letten. Laten we het samen leuk én veilig houden.”

Vanwege die vervelende coronamaatregelen moet de intocht anders gaan dan normaal. Hoe kijkt u daar tegenaan?

“Ik snap heel goed dat mijn goede vriend en burgemeester Jan Hamming en zijn vrienden in het stadhuis zich aan de regels moeten houden. Ik denk dat het ook voor hemzelf jammer is dat hij ons feest nu niet kan meemaken. Want de laatste keer dat ik hem sprak bij de intocht op het Vissershop, zag je aan zijn gezicht dat hij van onze vriendschap en het plezier bij de kinderen genoot.”

Heeft u een boodschap voor de mensen als Christie die op Facebook liet blijken boos te zijn dat je zaterdag alleen met een QR-code het feestterrein op mag?

“Ik snap dat er mensen boos of verdrietig zijn. Deze regels zijn echter niet door Sinterklaas bedacht, lieve Christie. Ik heb alleen invloed op de hoeveelheid pepernoten die de Pieten strooien. Ik ben bovendien maar een oude man die dus zelf ook onder de risicogroep valt. Daarom heb ik zelf ook mijn vaccinaties gehaald. Het liefste wil ik de kinderen ook knuffelen, maar ik moet dit jaar extra voorzichtig zijn en afstand bewaren. Daar ben ik ook verdrietig over, zoals u misschien snapt.”

U zegt ‘ik ben een oude man’, hoe oud bent u?

“Erg oud, dat weet ik wel. Maar hoeveel jaar geleden ik ben geboren weet ik niet meer precies. Het kan 384 jaar zijn, maar ook meer of minder.”

Wat voor Pieten neemt u mee?

“Hele leuke en gekke Pieten! Ik heb gehoord dat er in jullie land mensen zijn die mijn zwartste Pieten liever niet zien. Maar die horen nou eenmaal ook bij mijn familie. Vergis je niet, dat zijn Pieten die al heel oud zijn. Donkergekleurd zijn door het vele jaren wonen onder de warme Spaanse zon. En letterlijk zo zwart als roet zijn door de vele keren in en uit schoorstenen klimmen om de schoentjes te vullen. Tegelijk laten we ook dit jaar onze oudste, en dus zwartste, Pieten thuis om op mijn landgoed te passen.”

Iemand met de naam Jan schreef op Facebook bij het verhaal dat de boot te zwaar beladen is en niet door de Voorzaan kan varen dat u maar ‘de pakjes overboord moet gooien omdat de kinderen toch genoeg speelgoed hebben’. Hoe vindt u deze opmerking?

“Ja, Jantje. Ik ken hem uiteraard. Altijd al een rebels knaapje geweest. Ik denk dat hij vroeger bang is geworden toen onze Pieten nog met een roe rondliepen en daardoor een trauma heeft opgelopen. Jan, wees maar niet bang hoor. We nemen geen kinderen mee in de zak naar Spanje. En ik heb ook voor jou al een presentje klaarliggen. Of moet ik die overboord gooien?”

‘Het liefste wil ik de kinderen knuffelen, maar ik moet dit jaar extra voorzichtig zijn’

Hoe kijkt u uit naar het grote Sinterklaasfeest dat zaterdag om 14.00 uur begint op de Burcht en tot 16.00 uur duurt?

“Met heel veel plezier! Ik hoop dat de kinderen veel liedjes gaan zingen. Of leuke toneelstukjes opvoeren. Want rare opgelegde regeltjes als een OR-code laten zien of mondkapjes dragen of niet, het belangrijkste is zaterdag samen één groot kinderfeest maken. Waarbij de ouders mee mogen doen! De (kinder)liefde staat voorop en een virus – hoe erg ook – of zwart/witte discussie mag de feestvreugde niet overschaduwen.”

Hoe gaat het met Amerigo?

“Heel goed dat u dat vraagt. Hij geniet van zijn pensioen in een luxe stal met alle comfort en hoeft niet meer de daken op. Bovendien hoorde ik dat hij sjans heeft van een mooie merrie.”

Tot slot, heeft Sinterklaas zelf nog wensen?

“Natuurlijk hoop ik zoveel mogelijk lieve kinderen zaterdag te zien in de feesttent. Want een groot feest gaat het echt worden! Met muziek, springkussens, suikerspinnen, kilo’s snoepgoed en leuke optredens. Ik hoop ook de mensen van ZaanTV weer te mogen begroeten. Die hadden vorige keer zo’n leuke film gemaakt van mijn entree. Op mijn leeftijd heb je niet zoveel op met dat hele internetgedoe. Ik heb begrepen dat dat ook geldt voor zo’n 17.000 inwoners van Zaanstad. Voor ons geen amateuristisch flodderfilmpje van een minuut die je alleen kunt zien op een computerschermpje of smartphone. Ik kan genieten van een mooie, lange registratie van mijn aankomst op het grote tv-scherm. Dat zou ik een mooi welkomcadeau vinden!”

Wat voor lekkernijen zitten  er in de zak van Sinterklaas?
Heb jij je schoen al gezet?