‘Word slaapcoach van je eigen kindje’

Algemeen
Melanie Zon: “Wat nieuwe ouders vaak vergeten is dat een pasgeboren baby pas na drie maanden een dag-nachtritme krijgt.”
Melanie Zon: “Wat nieuwe ouders vaak vergeten is dat een pasgeboren baby pas na drie maanden een dag-nachtritme krijgt.” (Foto: aangeleverd)

ZAANDIJK – De ‘roze wolk’ waar je als kersverse moeder op hoort te zitten is een onweersbui van ongekend formaat geworden doordat je baby meer huilt dan er water in de Zaan zit. Je loopt ‘s nachts meer kilometers met de onrustige kleine in je armen dan een gemiddelde hardloper in een hele maand… De weg naar dromenland kan er één zijn die de ouders tot wanhoop drijft. Waarom huilt jouw baby zo vaak? Doet hij alleen maar hazenslaapjes? Of is zo onrustig. Wie dit ervaart, doet er goed aan bij Melanie Zon uit Zaandijk aan te kloppen. Zij is recent begonnen als erkend Droomritmecoach.

Melanie Zon helpt ouders van kindjes van 0 tot 4 jaar als Slaapcoach en Onrustdeskundige

Voordat Melanie zich zo mocht noemen, heeft ze eerst een officiële HBO-opleiding gedaan bij Slaap- en onrustdeskundige Stephanie Molenaar. Zij is specialist op het gebied van slapen bij baby’s en auteur van diverse boeken, zoals Baby in een droomritme en oprichtster van de Stichting Onrustige Baby. 

Daarmee maakt de 29-jarige Melanie officieel onderdeel uit van de groep van circa vijftig officieel erkende collega’s in Nederland en België. Daarnaast had ze al een diploma Pedagogisch Medewerker op zak én heeft ze vele jaren praktijkervaring.

Opleiding

“Ik werk al tien jaar in de kinderopvang, waarvan ruim zes jaar op een babygroep. Daar kreeg ik vragen van wanhopige ouders over het slaapgedrag van hun kleintje. Ik vond het zo irritant om niet goed te kunnen helpen dat ik op zoek ging naar antwoorden. Zo ben ik webinars gaan volgen, cursussen en kwam uit bij Stephanie Molenaar. Daar heb de officiële opleiding tot Droomritmecoach gedaan”, vertelt Melanie.

Liefdevol en responsief

Gewapend met het diploma op zak begon de inwoonster van Zaandijk haar bedrijf genaamd ‘The Dream Job’. “Ik kan ouders op weg helpen om op een liefdevolle en responsieve manier aan slaap te werken met hun kleintje. Slapen is immers een werkwoord. Of je nu de slaap wilt verbeteren of met je handen in het haar zit: met slaapcoaching coach ik de ouders en zodat zij hun kleintje op weg naar helpen dromenland. Dat doe ik via de Droomritme Methode. Zónder traantjes én met holistische blik. De droomritme methode werkt met wakkertijden in plaats van vaste bedtijden. De wakkertijd veranderd per leeftijd en zorgt ervoor dat je het perfecte moment van slapen kan gaan pakken, gebaseerd op de natuurlijke ritmes en hormonen van de kindjes.”

Aanpak

Door de holistisch aanpak, oftewel als uitgangspunt nemen dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is en onderdeel uitmaakt van een systeem, kijkt Melanie niet alleen naar de baby zelf, maar onder andere ook naar de bevalling.

“Hoe is die verlopen? Ging het heel snel en makkelijk of waren er complicaties? Zijn de ouders gestrest? Kan er sprake zijn van koemelkallergie? Is er sprake van een reflux? (zuurbranden ten gevolge van maagzuur dat terugstroomt naar de slokdarm waardoor er schade kan optreden aan het slijmvlies van de slokdarm). Is het lichaampje wel in balans?”

Het kind van de buren is fantastisch, maar waarom die van ons niet?

Om de kleine weer lekker te laten slapen, stoorzenders in balans te krijgen en vooral een blije baby, dreumes of peuter te laten zijn, zijn er geen tranen nodig aldus Melanie. 

Die stelt: “Het is oké om hulp te vragen. Vergeet het idee ‘het kind van de buren is fantastisch, maar waarom die van ons niet? Wat doen wij fout?’ Ik helpt graag die onzekerheid weg te halen. Ik kijk bij het slaapplan op maat naar alle factoren die spelen rondom het slapen. Dus verder dan ‘alleen het slapen zelf’.”

Samenwerking

Goed voorbeeld van haar brede aanpak is de samenwerking die er is met een osteopaat. Dit is een zachte en vooral veilige manier om weefsel soepeler te maken, zoals organen, botten en spieren.

Wat wil de kleine je duidelijk maken als hij blijft huilen? 

“In mijn examenopdracht heb ik daarmee het gespannen lijfje van een huilbaby in twee behandelingen laten veranderen in een ontspannen, goed slapend en vrolijk kleintje. De ouders waren na tien maanden babyhuilen en slecht slapen de wanhoop nabij en wisten het ook niet meer.”

‘Slaap vormen’

In haar aanpak geeft Melanie de ouders handvatten om rust te krijgen, zonder eerst op je tandvlees te hoeven lopen. “Het is geen slaap trainen, maar slaap vormen. Met een dosis ‘sleepteaching’. Want als jij weet hoe het slapen werkt, en wat je onderweg kunt verwachten en doen, kun je zelf achter het stuur zitten. Oftewel: slaapcoach worden van je eigen kindje.”

Ook goed om te weten; je zit niet vast aan ‘tig’ behandelingen. Voor slaapcoaching zijn er verschillende pakketten beschikbaar. Door middel van één online intakeformulier wordt een slaapplan op maat gemaakt aan de hand van persoonlijke wensen en situaties. Het slaapplan begint met een analyse van de fysieke-, softe-, en slaaptechnische factoren gevolgd door slimme tips, tricks en tool en een stappenplan om de rust te laten terugkeren.

Dit zien we graag, heerlijk in dromenland! 

Oplossingen

“Natuurlijk speelt het aloude ‘rust en ritme’ mee. Maar ik kijk bijvoorbeeld ook naar zaken als; krijgt je kindje wel genoeg vitaminen binnen? Hoe is de werking van de darmpjes? Ik adviseer dan middelen om de darmen een boost te geven. Ook werk ik met essentiële oliën die rust brengen. Je kunt denken aan een diffuser in de slaapkamer. Mijn aanpak is responsief; dus niet je baby laten huilen maar er wat aan doen. Want echt, het kan”, zegt ze zelfverzekerd.

Meer weten? Kijk dan op www.thedreamjob.nl

Wat wil de kleine duidelijk maken als hij blijft huilen?