‘Veer van Verwarring’ uitgereikt aan gemeente Zaanstad

Algemeen
Wethouder Natasja Groothuismink nam de Veer van Verwarring in ontvangst  uit handen van Mariëtte Klaren van het Sociaal Wijkteam Krommenie.
Wethouder Natasja Groothuismink nam de Veer van Verwarring in ontvangst uit handen van Mariëtte Klaren van het Sociaal Wijkteam Krommenie. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD - Of je er nu echt blij mee moet zijn, kun je betwijfelen. Mariëtte Klaren van het Sociaal Wijkteam Krommenie heeft, namens de organisatie van het Brievendictee, de eerste ‘Veer van Verwarring’ uitgereikt aan de afdeling Uitkeringen van Gemeente Zaanstad. De gemeente ontving de ‘prijs’ voor een verwarrende brief over een schuld. De inwoner aan wie deze brief was gericht, begreep de informatie niet en vroeg hulp bij het Informatiepunt van De Bieb. Er was een telefoontje met de gemeente nodig om te achterhalen dat meneer alles al betaald had.

“Wij moesten zelf ook twee, drie, vier keer lezen om te kijken wat de bedoeling was”, lichtte het Brievendictee-leespanel haar keuze voor de brief toe. “Als je tegen iemand wilt zeggen ‘je hoeft niks te betalen’ dan kan dat met een heel simpel zinnetje.”

Wethouder Natasja Groothuismink nam de Veer van Verwarring in ontvangst en maakte van het moment gebruik om te vertellen over de stappen die de gemeente al neemt om communicatie met inwoners helderder te maken. “We zien dit als aanmoedigingsprijs”, was haar enthousiaste (en sportieve) reactie.

Inmiddels werkt de afdeling Uitkeringen aan een nieuwe versie van de brief. “Input van het leespanel wordt meegenomen bij het herschrijven”, vertelt Mariëtte Klaren. “En daar zijn we natuurlijk blij mee.”

Het Brievendictee

In september 2021 zijn de Sociaal Wijkteams uit Zaanstad Noord samen met De Bieb begonnen aan de actie Het Brievendictee: een lokaal initiatief om aandacht te vragen voor de leesbaarheid van brieven van (overheids-)instanties. Een jaar lang kunnen inwoners op vier locaties duidelijke en onduidelijke brieven inleveren. Elk kwartaal kiest ons leespanel de brief die het slechtst te begrijpen is. De instantie of organisatie die deze brief heeft gestuurd, ontvangt de Veer van Verwarring. De organisatie die de beste brief schreef wordt beloond met de Gouden Veer.

Brieven kunnen worden ingeleverd in De Bieb Krommenie, bij de Sociaal Wijkteams Krommenie en Wormerveer en het Sociale Winkeltje in Assendelft. (Dat de Bieb, die dit bericht naar de redactie stuurde, vervolgens de lezer in verwarring achterlaat omdat er geen adres van het Sociale winkeltje bijstaat vergeven we ze gelijk. Het adres luidt: Kaaikhof 7 in Saendelft. Heldere communicatie blijft een vak apart...)    

Wethouder Natasja Groothuismink.