Wethouder Natasja Groothuismink nam de Veer van Verwarring in ontvangst  uit handen van Mariëtte Klaren van het Sociaal Wijkteam Krommenie.
Wethouder Natasja Groothuismink nam de Veer van Verwarring in ontvangst uit handen van Mariëtte Klaren van het Sociaal Wijkteam Krommenie. (Foto: aangeleverd)

‘Veer van Verwarring’ uitgereikt aan gemeente Zaanstad

19 jan, 10:03 Algemeen

ZAANSTAD - Of je er nu echt blij mee moet zijn, kun je betwijfelen. Mariëtte Klaren van het Sociaal Wijkteam Krommenie heeft, namens de organisatie van het Brievendictee, de eerste ‘Veer van Verwarring’ uitgereikt aan de afdeling Uitkeringen van Gemeente Zaanstad. De gemeente ontving de ‘prijs’ voor een verwarrende brief over een schuld. De inwoner aan wie deze brief was gericht, begreep de informatie niet en vroeg hulp bij het Informatiepunt van De Bieb. Er was een telefoontje met de gemeente nodig om te achterhalen dat meneer alles al betaald had.

“Wij moesten zelf ook twee, drie, vier keer lezen om te kijken wat de bedoeling was”, lichtte het Brievendictee-leespanel haar keuze voor de brief toe. “Als je tegen iemand wilt zeggen ‘je hoeft niks te betalen’ dan kan dat met een heel simpel zinnetje.”

Wethouder Natasja Groothuismink nam de Veer van Verwarring in ontvangst en maakte van het moment gebruik om te vertellen over de stappen die de gemeente al neemt om communicatie met inwoners helderder te maken. “We zien dit als aanmoedigingsprijs”, was haar enthousiaste (en sportieve) reactie.

Inmiddels werkt de afdeling Uitkeringen aan een nieuwe versie van de brief. “Input van het leespanel wordt meegenomen bij het herschrijven”, vertelt Mariëtte Klaren. “En daar zijn we natuurlijk blij mee.”

Het Brievendictee

In september 2021 zijn de Sociaal Wijkteams uit Zaanstad Noord samen met De Bieb begonnen aan de actie Het Brievendictee: een lokaal initiatief om aandacht te vragen voor de leesbaarheid van brieven van (overheids-)instanties. Een jaar lang kunnen inwoners op vier locaties duidelijke en onduidelijke brieven inleveren. Elk kwartaal kiest ons leespanel de brief die het slechtst te begrijpen is. De instantie of organisatie die deze brief heeft gestuurd, ontvangt de Veer van Verwarring. De organisatie die de beste brief schreef wordt beloond met de Gouden Veer.

Brieven kunnen worden ingeleverd in De Bieb Krommenie, bij de Sociaal Wijkteams Krommenie en Wormerveer en het Sociale Winkeltje in Assendelft. (Dat de Bieb, die dit bericht naar de redactie stuurde, vervolgens de lezer in verwarring achterlaat omdat er geen adres van het Sociale winkeltje bijstaat vergeven we ze gelijk. Het adres luidt: Kaaikhof 7 in Saendelft. Heldere communicatie blijft een vak apart...)    

Wethouder Natasja Groothuismink.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Het Onbenoembare: een horror-detective met plot-twists en cliffhanger in het Zaantheater Algemeen 17 mei, 14:27
Afbeelding
Expositie Illustraties Van Heusden vanaf 20 mei in het Honig Breethuis Algemeen 17 mei, 13:16
Afbeelding
Leer Nederlands in Taalcafé de Sluis Algemeen 17 mei, 10:13
Afbeelding
Expositie Goed bekeken biedt kunstige natuurfoto’s Algemeen 16 mei, 16:06
Afbeelding
Twee dagen Reuring in Westzaan Algemeen 16 mei, 15:39
Afbeelding
Maansverduistering 16 Mei 2022 Algemeen 16 mei, 14:19
Afbeelding
Expositie portretten Camille van Neer in Zaansgroen Algemeen 16 mei, 14:03
Afbeelding
Persbericht: KZ viert clubverjaardag met kick-off Walking Korfbal Algemeen 16 mei, 12:45
Afbeelding
Expositie Seans Kunst in Bullekerk Algemeen 16 mei, 11:29
Afbeelding
Open Dag Padel bij KLTV Krommenie Algemeen 15 mei, 13:35
Afbeelding
ZaanPride: Out, Loud & Proud Algemeen 15 mei, 11:47
Afbeelding
Coktail Bar verrast in Assendelft met sterke zege Algemeen 15 mei, 09:05
Afbeelding
Fietstocht om Krommenieër Woudpolder met IVN natuurgids 21 mei 2022 Algemeen 15 mei, 08:25
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief