Reinier Fosch en Lisa van Tongeren.
Reinier Fosch en Lisa van Tongeren. (Foto: Isaac Owusu)

Reinier Fosch en Lisa van Tongeren nieuwe Zaanse Stadsdichters

21 jan, 09:49 Algemeen

ZAANSTAD - De onafhankelijke benoemingscommissie Stadsdichter Zaanstad heeft unaniem gekozen voor Reinier Fosch en Lisa van Tongeren. 

Op de landelijke gedichtendag, 27 januari, worden beide artiesten als duo benoemd tot stadsdichters voor de gemeente Zaanstad voor een periode van twee jaar. Op die dag nemen zij het stokje over van stadsdichter Ellis van Atten. Van Atten heeft deze rol de afgelopen vier jaar met verve vervuld.

Talentvolle Zaankanters met grote betrokkenheid bij de stad

Wethouder Cultuur Annette Baerveldt: “Deze talentvolle en betrokken Zaankanters kunnen met kunstvormen als rap en spoken word een nóg breder publiek in aanraking brengen met cultuur.” Stadsdichter’ is een eretitel. Het is een eervolle rol voor een periode van twee tot maximaal vier jaar waarin op artistieke wijze gezicht gegeven wordt aan de gemeente Zaanstad, haar landschap, gebouwen en haar inwoners. 

Reinier Fosch (43) won in 1999 als rapper AvalancheE de Grote Prijs van Nederland in de categorie hip hop. Onlangs heeft hij het album ‘Reintje aan de Praat’ uitgebracht. De benoemingscommissie ziet Fosch als een verbinder die zich inzet voor rap als kunstvorm en het stimuleren van (taal)talent bij jonge Zaankanters. De benoemingscommissie geeft aan dat hij met zijn aansprekende kunstvormen, netwerk en samenwerking met kunstenaars en theatermakers in staat is om een nieuw publiek te bereiken.

Lisa van Tongeren

Het werk van dichter en beginnend spoken word artiest Lisa van Tongeren (28) beschrijft de benoemingscommissie als ‘authentiek, diep en licht tegelijkertijd’. In haar werk voor De Bieb voor de Zaanstreek zet Van Tongeren zich in voor kansengelijkheid en de bestrijding van laaggeletterdheid. Het stadsdichterschap geeft haar een podium om dit met taalkunst nóg meer vorm te kunnen geven. In haar spoken word en ideeën ziet de commissie een missie om Zaankanters met elkaar te verbinden en jeugd te winnen voor taal.

‘Samenwerking is toegevoegde bonus’

De woordkunstenaars verheugen zich op hun nieuwe rol. Leuk detail is dat zij elkaar van te voren niet kenden. Fosch: “Blij verrast dat ik ben gekozen! Ik zie de samenwerking met Lisa als een toegevoegde bonus. In de afgelopen paar dagen ben ik erachter gekomen dat ik met haar kan lezen en schrijven. Ik ervaar het nu al als een prettige samenwerking. Omdat we uit totaal verschillende hoeken komen die elkaar toch aanvullen.”

Ook Van Tongeren is enthousiast: “Ik was heel verrast dat ik werd gekozen. En ook heel benieuwd met wie ik het samen mocht gaan doen. Dus ik heb Rein gegoogled natuurlijk. Toen ik las wat hij deed dacht ik meteen: ‘wij vullen elkaar vast goed aan!’. En we kunnen samen veel mensen bereiken.”

Bijzondere verhalen uit de stad

Sinds 2007 heeft Zaanstad een stadsdichter. De stadsdichter brengt poëzie, spoken word of rap dichter bij de mensen én mensen dichter bij elkaar. De stadsdichter geeft met woordkunst gevraagd en ongevraagd meer bekendheid aan de verborgen en bijzondere verhalen, mensen en gebeurtenissen in de gemeente Zaanstad.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Het Onbenoembare: een horror-detective met plot-twists en cliffhanger in het Zaantheater Algemeen 17 mei, 14:27
Afbeelding
Expositie Illustraties Van Heusden vanaf 20 mei in het Honig Breethuis Algemeen 17 mei, 13:16
Afbeelding
Leer Nederlands in Taalcafé de Sluis Algemeen 17 mei, 10:13
Afbeelding
Expositie Goed bekeken biedt kunstige natuurfoto’s Algemeen 16 mei, 16:06
Afbeelding
Twee dagen Reuring in Westzaan Algemeen 16 mei, 15:39
Afbeelding
Maansverduistering 16 Mei 2022 Algemeen 16 mei, 14:19
Afbeelding
Expositie portretten Camille van Neer in Zaansgroen Algemeen 16 mei, 14:03
Afbeelding
Persbericht: KZ viert clubverjaardag met kick-off Walking Korfbal Algemeen 16 mei, 12:45
Afbeelding
Expositie Seans Kunst in Bullekerk Algemeen 16 mei, 11:29
Afbeelding
Open Dag Padel bij KLTV Krommenie Algemeen 15 mei, 13:35
Afbeelding
ZaanPride: Out, Loud & Proud Algemeen 15 mei, 11:47
Afbeelding
Coktail Bar verrast in Assendelft met sterke zege Algemeen 15 mei, 09:05
Afbeelding
Fietstocht om Krommenieër Woudpolder met IVN natuurgids 21 mei 2022 Algemeen 15 mei, 08:25
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief