‘Een ijsvogel kan helemaal niet tegen strenge vorst’

Algemeen
De ijsvogel met op de achtergrond de nieuwe ijsvogelwand waar het kan nestelen.
De ijsvogel met op de achtergrond de nieuwe ijsvogelwand waar het kan nestelen. (Foto: aangeleverd/ZSB)

WORMER - “Door de strenge vorst van vorig jaar is zo’n tachtig procent van de populatie in de Zaanstreek verloren gegaan. Want ook al doet de naam anders vermoeden, een ijsvogel kan helemaal niet tegen strenge vorst”, vertelt Nico Ortelee van de IJsvogelwerkgroep, Met de komst van een nieuwe ‘ijsvogelwand’ bij het zwanenmeertje aan het Zwetpad in Wormer wordt een poging gedaan de overgebleven ijsvogels een fijne nestplek aan te bieden.

Nieuwe ‘ijsvogelwand’ in Wormerland

Op 11 januari is begonnen aan de bouw van de nieuwe ‘ijsvogelwand’. Het idee kwam tot stad met behulp van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en gemeente Wormerland. 

“Het gaat om een circa 1.25 meter bij 1.25 meter grote wand waar vijf gaten in zijn gemaakt. Achter de houten muur ligt een zandwal waar de ijsvogels hun nest in kunnen maken. Dat doen ze in speciaal leemzand. De vogels graven dan een kuiltje om hun eieren in te leggen”, aldus de vogelkenner.

De prachtig gekleurde ijsvogels blijken getalenteerde gravers als ze nestelen. “Het nest ligt op een diepte tussen de vijftig centimeter en meter diep”, laat Nico weten. “Normaal gesproken nestelen ijsvogels in holletjes die ze graven in de oeverwanden van rivieren. In de Zaanstreek doen ze dat in dit soort ijsvogelwanden waarmee we de vogelpopulatie hopen uit te breiden. Die staan ook in onder meer het Noordsterpark in Wormerveer, De Ham in Krommenie, de Jagersplas en Het Twiske.”

Samenwerking

De initiatiefnemers gingen op zoek naar een sponsor en kwamen uit bij een van origine Wormers bedrijf, Floris Infra. Dit bedrijf wilde graag mee doen en zo ontstond een samenwerking tussen denkers en doeners. Daarbij bleek de plek voor de ijsvogelwand lastig te bereiken moest er wel wat werk vooraf gebeuren om het materiaal ter plaatse te krijgen. Met het geschikte materieel en bezielende inzet van twee Floris medewerkers en een paar natte voeten werd het wandje in elkaar gezet. Twee dagen later werd het bouwwerk voorzien van leemzand en was het klaar.

Bankje

Tegenover het wandje, aan de andere kant van het meertje, langs het voetpad, staat een bankje. Daarop kunnen de mensen zitten kijken of het wandje bewoond gaat worden. “Misschien kan gemeente Wormerland het bankje omdraaien voor een mooier uitzicht op het wandje. We zullen het de gemeente vragen. En nu maar hopen dat de vogeltjes het wandje dit voorjaar kunnen vinden. Wij zijn er klaar voor”, aldus de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek,