De ijsvogel met op de achtergrond de nieuwe ijsvogelwand waar het kan nestelen.
De ijsvogel met op de achtergrond de nieuwe ijsvogelwand waar het kan nestelen. (Foto: aangeleverd/ZSB)

‘Een ijsvogel kan helemaal niet tegen strenge vorst’

25 jan, 08:00 Algemeen

WORMER - “Door de strenge vorst van vorig jaar is zo’n tachtig procent van de populatie in de Zaanstreek verloren gegaan. Want ook al doet de naam anders vermoeden, een ijsvogel kan helemaal niet tegen strenge vorst”, vertelt Nico Ortelee van de IJsvogelwerkgroep, Met de komst van een nieuwe ‘ijsvogelwand’ bij het zwanenmeertje aan het Zwetpad in Wormer wordt een poging gedaan de overgebleven ijsvogels een fijne nestplek aan te bieden.

Nieuwe ‘ijsvogelwand’ in Wormerland

Op 11 januari is begonnen aan de bouw van de nieuwe ‘ijsvogelwand’. Het idee kwam tot stad met behulp van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en gemeente Wormerland. 

“Het gaat om een circa 1.25 meter bij 1.25 meter grote wand waar vijf gaten in zijn gemaakt. Achter de houten muur ligt een zandwal waar de ijsvogels hun nest in kunnen maken. Dat doen ze in speciaal leemzand. De vogels graven dan een kuiltje om hun eieren in te leggen”, aldus de vogelkenner.

De prachtig gekleurde ijsvogels blijken getalenteerde gravers als ze nestelen. “Het nest ligt op een diepte tussen de vijftig centimeter en meter diep”, laat Nico weten. “Normaal gesproken nestelen ijsvogels in holletjes die ze graven in de oeverwanden van rivieren. In de Zaanstreek doen ze dat in dit soort ijsvogelwanden waarmee we de vogelpopulatie hopen uit te breiden. Die staan ook in onder meer het Noordsterpark in Wormerveer, De Ham in Krommenie, de Jagersplas en Het Twiske.”

Samenwerking

De initiatiefnemers gingen op zoek naar een sponsor en kwamen uit bij een van origine Wormers bedrijf, Floris Infra. Dit bedrijf wilde graag mee doen en zo ontstond een samenwerking tussen denkers en doeners. Daarbij bleek de plek voor de ijsvogelwand lastig te bereiken moest er wel wat werk vooraf gebeuren om het materiaal ter plaatse te krijgen. Met het geschikte materieel en bezielende inzet van twee Floris medewerkers en een paar natte voeten werd het wandje in elkaar gezet. Twee dagen later werd het bouwwerk voorzien van leemzand en was het klaar.

Bankje

Tegenover het wandje, aan de andere kant van het meertje, langs het voetpad, staat een bankje. Daarop kunnen de mensen zitten kijken of het wandje bewoond gaat worden. “Misschien kan gemeente Wormerland het bankje omdraaien voor een mooier uitzicht op het wandje. We zullen het de gemeente vragen. En nu maar hopen dat de vogeltjes het wandje dit voorjaar kunnen vinden. Wij zijn er klaar voor”, aldus de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek,

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
OVNH: Green Soap Company Beste Onderneming van 2022 (MKB-Midden) Algemeen 25 mei, 21:42
Afbeelding
OVNH: Drystack Beste Onderneming van 2022 (MKB-Klein) Algemeen 25 mei, 20:47
Afbeelding
OVNH: TommyTomato Beste Onderneming van 2022 (De Belofte) Algemeen 25 mei, 19:30
Afbeelding
Auto in brand Lijsterstraat Wormerveer 112-nieuws 25 mei, 11:40
Afbeelding
Wie wordt Beste Zaanse Zakenvrouw 2022? Algemeen 25 mei, 08:33
Afbeelding
Oer-Zaanse MCB Meubelen aan Westzijde in Zaandam stelt al 42 jaar klant centraal Algemeen 24 mei, 14:34
Afbeelding
Lekker Zaans Genieten: komende zondag reuring in Stadshart Zaandam Uitgaan 24 mei, 13:27
Afbeelding
Open Boerderijdagen: Staldeuren in Westzaan open voor publiek Agrarisch 24 mei, 09:53
Afbeelding
Romantische recital in Vermaning Uitgaan 24 mei, 09:49
Afbeelding
Saens Harmonie Orkest geeft voorjaarsconcert Uitgaan 24 mei, 08:45
Afbeelding
Het brand weer Column Uit De Fabriek Geklapt 24 mei, 07:00
Afbeelding
Tandartspraktijk beschoten in Zaandam 112-nieuws 23 mei, 15:59
Afbeelding
Orgelconcert door Peter Eilander in Grote Kerk te Westzaan Uitgaan 23 mei, 09:48
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief