5 Goede tips om een bedrijfsnaam te kiezen

Algemeen
Het is belangrijk om een pakkende bedrijfsnaam te kiezen.
Het is belangrijk om een pakkende bedrijfsnaam te kiezen. (Foto: aangeleverd)

Heb jij de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen? Dat is natuurlijk hartstikke leuk en ook wel een beetje spannend. Je weet tenslotte nooit hoe het gaat uitpakken. Weet je al welke producten of diensten je graag zou willen aanbieden met jouw bedrijf? Bij het opstarten van een eigen bedrijf is het ook belangrijk om als een van de eerste dingen een pakkende bedrijfsnaam te kiezen. Dit is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan, waardoor hier best wat tijd in kan gaan zitten. Je wilt tenslotte dat je over een tijdje ook nog tevreden bent met je bedrijfsnaam. Hoe je een goede bedrijfsnaam kunt kiezen? Wij zetten vijf handige tips op een rij!

Een brainstorm plannen

Een handige eerste stap die je kunt nemen is het inplannen van een brainstorm. Plan hier echt wat tijd voor in, want deze ga je zeker nodig hebben. Tijdens deze brainstorm is het handig om alles op te schrijven wat in je op komt. Wat hierbij handig kan zijn om te doen, is bijvoorbeeld een groot vel papier pakken om hier alles op te schrijven. Probeer verschillende clusters te maken. Zo krijg je een beter beeld van onderwerpen of woorden die er meteen uitspringen. Houd bij het bedenken van de bedrijfsnaam ook goed rekening met je doelgroep. 

Kijk uit met humor

Humor is iets persoonlijks, waardoor je hiermee moet opletten bij het kiezen van een bedrijfsnaam. Wat jij zelf misschien grappig vindt, betekent niet dat een ander dit ook vindt. Bovendien wil je jouw bedrijf graag een serieuze uitstraling geven, dus probeer het professioneel te houden. Kijk dus uit met humor in je bedrijfsnaam, want iedereen kan dit weer anders opvatten.

Denk aan opgestelde regels

Je kunt niet zomaar even een bedrijfsnaam kiezen. Het is namelijk van belang dat je bij het kiezen van een bedrijfsnaam rekening houdt met de opgestelde regels van de Handelsnaamwet. Zorg ervoor dat je deze regels tijdens dit proces dus even goed doorneemt, zodat je zeker weet dat je een bedrijfsnaam kiest volgens de officiële regels. 

Meningen van anderen

Heb je een paar serieuze opties bedacht? Dan kan het goed zijn om anderen te vragen wat zij hiervan vinden. Een mening blijft natuurlijk persoonlijk, maar wie weet kunnen zij je wel nog advies geven waar je iets aan hebt. Vraag aan hen of ze de naam begrijpen, het pakkend vinden en het bijvoorbeeld niet misleidend vinden. Feedback van anderen kan jou erbij helpen om de bedrijfsnaam helemaal perfect te maken.


Check of naam nog beschikbaar is

Ben je overtuigd van een bedrijfsnaam die je hebt bedacht? Dan staat jou nog een spannend moment te wachten, namelijk de merknaam checken. Je bedrijfsnaam moet uiteraard wel beschikbaar zijn, anders kun je deze niet gebruiken. Zorg er dus voor dat je dit van tevoren goed controleert.

Deze vijf tips kunnen jou erbij helpen om een goede bedrijfsnaam te kiezen. Houd deze tips dus zeker in je achterhoofd, dan moet het vast lukken om de perfecte bedrijfsnaam te bedenken!

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)