Vandaag ‘dag van de kandidaatstelling’ gemeenteraadsverkiezing in Zaanstad

Algemeen
Welke politici blijven na 16 maart in het stadhuis en welke niet meer herkozen?
Welke politici blijven na 16 maart in het stadhuis en welke niet meer herkozen? (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTAD - Hier en daar zijn de lijsttrekkers al bekendgemaakt voor de verkiezingen van de gemeenteraad op 14, 15 en 16 maart. Weldra zullen politieke partijen beginnen met hun campagnes waarin zij aangeven welke koers ze willen varen als ze één of meer zetels innemen in het hoogste bestuursorgaan van de gemeente: de Raad. Vandaag, maandag 31 januari 2022, is de dag van kandidaatstelling.

Gemeenteraadsverkiezingen 14, 15 en 16 maart 2022

Het aantal zetels wordt bepaald door het aantal inwoners van een gemeente. In Zaanstad zijn er 39 zetels die gevuld zullen worden door de kandidaten van de verschillende partijen. Wie er straks gaat over de toekomstplannen, de financiën, de volksvertegenwoordiging en de controle van het college van Burgemeester en Wethouders, dat bepaalt de kiezer. 

Kandidatenlijsten

De registratie van lijsttrekkers is al afgesloten. Vandaag, maandag 31 januari 2022, is de dag van kandidaatstelling. De politieke partijen moeten nu hun kandidatenlijst inleveren bij het centraal stembureau. Direct na het onderzoek op dinsdag 1 februari om 16.00 uur worden de lijsten ter inzage gelegd door het stembureau van de gemeente. De kandidatenlijsten zijn definitief als er niet binnen vier dagen beroep is ingesteld bij de Raad van State.

Stemdagen

Inwoners van Zaanstad kunnen hun stem uitbrengen voor de leden van de gemeenteraad op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart 2022. Voorwaarde is wel dat je achttien jaar of ouder bent en niet uitgesloten van het kiesrecht. Uiterlijk veertien dagen voor de verkiezingen valt de uitnodiging en stempas in de brievenbus. Ook de adressen en openingstijden van de stemlokalen worden hierbij gevoegd.

Onderdanen van andere lidstaten in de Europese Unie die in Zaanstad wonen hebben dezelfde rechten bij de gemeenteraadsverkiezingen als Nederlanders. Inwoners van Zaanstad die geen onderdaan zijn van de Europese Unie mogen stemmen als men een geldige verblijfstitel heeft op grond van de Vreemdelingenwet en onafgebroken een periode van vijf jaar in Nederland verblijft.

Werknemers van internationale volkenrechtelijke organisaties hebben in een enkel geval actief en passief stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit geldt niet voor NAVO-militairen en stafleden van consulaire vertegenwoordigingen.