Unieke witte Fazant gespot in Krommenieër Woudpolder of toch niet?

Algemeen
Een witte fazant? Of kruising met kip? Wie kan er meer over dit beestje vertellen?
Een witte fazant? Of kruising met kip? Wie kan er meer over dit beestje vertellen? (Foto: Hennie Boersma)

KROMMENIE - Bij haar rondje fietsen om de Krommenieër Woudpolder kwam Hennie Boersma een bijzonder dier tegen: een witte fazant. Snel maakte ze bijgaande foto van het dier dat gewoon over het fietspad liep. 

Eh, ...witte fazant?  Het lijkt op een Phasianus colchicus als we Google mogen geloven, maar wat is zekerheid? Is het echt een zeldzame variant van het oorspronkelijk uit Azie stammende hoedersoort dat in het wild leeft? 

Nou zijn er volgens Levende Have, het Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren, wel diverse varianten, de witte variant komt niet voor in hun  lijst. Die telt onder meer de Lady Amherstfazant, Blauwe oorfazant, Palawan pauwfazant, Zilverfazant, Swinhoe fazant, Goudfazant en Pauwfazant.

Dan maar de Vogelbescherming gebeld in de jacht op juiste informatie. Vrolijk fluitende vogels in het wachten bij het keuzemenu, hoe toepasselijk. Maar blijkbaar is de juiste perswoordvoerder in het veld vogels aan het beschermen want al wat we vangen is helaas een antwoordapparaat. Die we uiteraard hebben ingesproken in de hoop op de juiste informatie.

 Want is het echt een unieke fazantvariant? Wie het weet mag het zeggen! (wordt vervolgd)