Alexander Broussard steelt de show in The Tribute, battle of the bands

Algemeen
Met zijn band The Billy Joel Experience brengt Alexander Broussard, het zal geen verrassing zijn, een tribute aan Billy Joel.
Met zijn band The Billy Joel Experience brengt Alexander Broussard, het zal geen verrassing zijn, een tribute aan Billy Joel. (Foto: aangeleverd)

KOOG AAN DE ZAAN - Wie wel eens een lokaal festival bezoekt, weet: bij een goede tributeband, gaat in no time het dak eraf. Goed nieuws voor de liefhebbers van dit genre, want iedere zaterdag kun je nu genieten van het televisieprogramma The Tribute, battle of the bands waarin tribute-muzikanten strijden om een plek in de finale. Als inwoner van de Zaanstreek, heb je natuurlijk maar één favoriet en dat is The Billy Joel Experience, onder leiding van leadzanger Alexander Broussard uit Koog aan de Zaan.

Door Diana van der Sluis

Met zijn band The Billy Joel Experience brengt Alexander Broussard, het zal geen verrassing zijn, een tribute aan Billy Joel. Over het algemeen treedt de veelzijdige Zaankanter vooral op in theaters, pianobars en soms een festival, maar inmiddels vormen de televisiestudio’s voor hem ook een vertrouwde omgeving. 

“Het begon ooit met I Can See Your Voice, daarna kwam We want More en we traden met de band ook op bij De Dansmarathon”, vertelt hij. “Toen bekend werd dat er een wedstrijd kwam voor tributebands, lag een deelname natuurlijk voor de hand. Het is een logisch, maar ontzettend leuk vervolg.”

Dooie muzikale mus

In het programma performen de beste tributebands van Nederland en worden ze beoordeeld door een professionele jury bestaande uit Cesar Zuiderwijk, Angela Groothuizen en Spike. De kritiek op The Billy Joel Experience is iedere uitzending lovend en nu de lockdown langzaam afloopt, lijken de tv-optredens op het perfecte moment te komen als ankeiler voor de theatertour van Alexander. Al is het helaas niet zo positief als het lijkt. 

Alexander Broussard steelt de show in The Tribute, battle of the bands

Alexander: “De versoepelingen zoals ze zijn aangekondigd, lijken een groot feest en voor bijvoorbeeld de horeca is het ook echt een stap in de goede richting. Maar als theatermaker heb ik er nog niet zo veel aan en is het een spreekwoordelijke dooie mus. Wij mogen maar voor 33% van de totale bezetting van een zaal spelen. Omgerekend betekent dit dat we niets verdienen met een optreden. We moeten zelfs bijleggen. Van de kaartverkoop van één derde van het publiek kan ik mijn crew van tien personen niet betalen. Ik merk dat door de tv-optredens het aantal bezoekers van mijn site omhoog gaat en voor de theatertour ontstaat er een wachtlijst. Dus ja, het programma heeft dus wel degelijk een positief effect, alleen hebben we er concreet helaas nog niet veel aan.”

Zoeken 

Ondanks alle tegenslagen van de lockdowns benadrukt Alexander vooral dat hij positief en vooral ook creatief blijft. “Ik probeer altijd oplossingen te vinden. In het eerste jaar van de lockdown deed ik veel virtueel en nu treed ik gewoon op in een afgeslankte vorm. Het is een redelijk kale bedoening en we gaan met een veel te laag gage naar huis, maar we blijven hopen dat het snel beter wordt. En tot die tijd doe ik wat ik steeds heb gedaan: me aanpassen aan de situatie. Ik speel veel solo en dan twee shows op één dag. En sinds de verplichting van de QR-code geef ik huiskamerconcerten voor mensen zonder code. Dat zijn hele kleine dingetjes, daar moet je je niet te veel van voorstellen. Ook daar kan ik geen Ferrari van kopen, haha. Maar de reacties zijn wel hartverwarmend en er is heel veel liefde. Zo overleef ik uiteindelijk wel, maar mijn voltallige crew en ik kunnen echt niet wachten tot het moment dat de overheid zegt: jullie mogen weer volledig!”

Tot die tijd kunnen we hopelijk nog drie weken genieten van The Billy Joel Experience in de tv-uitzendingen en wie weet staan ze daarna op 7 mei in de Ziggo Dome; de hoofdprijs voor de vier bands die als beste uit de wedstrijd komen. “Daar gaan we natuurlijk voor! Ik stond er al eens eerder omdat ik in de begeleidingsband van Najib Amhali zit. Die heeft daar drie keer de zaal plat gespeeld. Dus ik weet hoe fantastisch het is.” 

The Tribute, battle of the bands is iedere zaterdag te zien om 20.00 uur op SBS 6

Afbeelding