Nieuwe fiets- en wandelbrug verbindt Amsterdam en Zaanstad

Algemeen
De totale fietsroute over het gebied.
De totale fietsroute over het gebied. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Wethouder Egbert De Vries van Amsterdam en wethouder Gerard Slegers van Zaanstad hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het bouwen van een fiets- en wandelbrug over het Zijkanaal H en de daaraan verbonden route door de Noorder IJ-plas. In 2023 starten de voorbereidingen voor de aanleg van de brug. In 2025 kunnen fietsers en voetgangers van de route gebruik maken.

Op luttele meters afstand van de laatste woonark op Zijkanaal H komt de nieuwe verbindingsburg. (Foto Dirk Karten)

Wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer): “De komst van deze brug is een ontzettend mooie stap. Het is een belangrijke fiets- en wandelverbinding tussen de stad Amsterdam en de regio. De bereikbaarheid neemt voor beide kanten toe en het stimuleert mensen om vaker de fiets te pakken.”

Mijlpaal

Wethouder Gerard Slegers (Bereikbaarheid, Mobiliteit en Parkeren): “Deze brug brengt onze twee steden symbolisch en letterlijk dichter bij elkaar. Het is een belangrijke en zeer gewenste aanwinst voor zowel fietsers als voetgangers. Het dagelijks woon-werkverkeer wordt een stuk makkelijker, en het biedt ook uitgelezen kansen voor recreatie. Ook voor de ontwikkeling van de Achtersluispolder is dit een mijlpaal”.


De nieuwe brug zorgt voor een snelle verbinding tussen Zaandam en Amsterdam Noord. 

Fiets- en wandelroute

De fiets- en wandelroute loopt van het einde van de Toetsenbordweg in Amsterdam, langs het Noordzeekanaal, door het Noorder IJ-plasgebied, over het Zijkanaal H, naar de Sluispolderweg in Zaandam. Het wordt een aantrekkelijke route met uitzichtplekken aan het water, die de fietstijd tussen Zaandam en Amsterdam flink verkort. De beweegbare brug vormt een symbolische verbinding tussen de Zaanse en Amsterdamse oever. De route is een belangrijke schakel in de beoogde Dam tot Dam fietsroute tussen Amsterdam en Zaandam.


De plek waar de nieuwe burg moet komen. (Foto: Dirk Karten)

Aandacht voor biodiversiteit

Vanaf eind 2019 tot eind 2021 is in samenwerking met de directe omgeving het schetsontwerp voor de route tot stand gekomen. Het ontwerp is gebaseerd op een parkachtige omgeving, waar voetgangers en fietsers gemakkelijk van Zaanstad naar Amsterdam kunnen en andersom. Maar ook recreatieve fietsers kunnen genieten van het weidse groene landschap en tot rust komen aan het water van het Noordzeekanaal, het zuidelijk gedeelte van de Noorder IJplas en het Zijkanaal H. Het streven is dat de aanleg van de route de biodiversiteit verhoogt. Dit gebeurt door meer soorten te planten, zoals noot- en fruitbomen, en door het inzaaien van bloemrijke grasmengsels langs de route. Ook legt Rijkswaterstaat in het zuidelijk gedeelte van de Noorder IJplas een natuurvriendelijke oever aan van 600 meter, voor meer diversiteit onder water.

Dit project is mede mogelijk dankzij cofinanciering van de Vervoerregio Amsterdam en Regio Deal ZaanIJ.

De fietsroute en locatie van de nieuwe brug.
Op luttele meters afstand van de laatste woonark op Zijkanaal H komt de nieuwe brug.
Op deze plek komt ver nieuwe burg met aansluiting op Zijkanaal H.
Nu is Zijkanaal H nog een stil weggetje aan de IJplas, maar blijft dat ook zo als er een doorgaand fietrpad komt naar Amsterdam?