‘In pauze is het twintig minuten knallen’

Algemeen
(v.l.n.r.) Janine Overhand, Yara van Gijn, Lonneke Lanzaat en Marjan Hoffman heten de gasten én nieuwe teamleden van harte welkom.
(v.l.n.r.) Janine Overhand, Yara van Gijn, Lonneke Lanzaat en Marjan Hoffman heten de gasten én nieuwe teamleden van harte welkom. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Je moet niet in paniek raken als er in één keer driehonderd man voor je staan die allemaal tegelijk wat te drinken willen hebben”, stelt Janine Overhand, hoofd horeca van het Zaantheater. Door corona moest het theater maandenlang dicht waardoor er ook noodgedwongen banen bij het horecateam verdwenen. Maar als het nieuwe theaterseizoen in september weer begint, wacht de grote uitdaging: het vinden van zo’n twintig nieuwe medewerkers. Een uitdaging om die te vinden.

Janine Overhand, hoofd horeca Zaantheater, zoekt Zaankanters met hart voor de horeca

Wie nu op een willekeurig terras wat gaat bestellen, moet niet gek opkijken als er pas na een kwartier wat wordt uitgeserveerd. Reden: te weinig menskracht. De horeca heeft een schreeuwend tekort aan nieuwe instroom. Terwijl de ‘oude’ garde door de grilligheid van de coronalockdowns in hun branche een andere beroepskeuze heeft gemaakt. De horecabranche heeft tot 2025 jaarlijks tussen 148.700 en 153.200 nieuwe werknemers nodig. Netto zijn dat 17.000 koks terwijl er jaarlijks 2.800 met een diploma uit het beroepsonderwijs stromen (cijfers Koninklijke Horeca Nederland).

‘Krappe sokken’

“Gelukkig hebben we al wat nieuwe teamleden kunnen vinden. Tot het eind van dit theaterseizoen is het even ‘krappe sokken’. Zoek je leuk werk? Stap dan bij ons binnen. We zijn op zoek naarl vijf horecamedewerkers, twee eerste medewerkers en een parttime portier”, zegt Janine.

Werken in de horeca van een theater kun je niet vergelijken met werken in een café of restaurant. Zo passen er in de grote zaal zo’n 890 bezoekers. Als die zaal vol zit, zijn er tien mensen nodig om deze hoeveelheid gasten goed en snel te kunnen bedienen in de pauze.

Vele handen

Als de zaal leegstroomt richting de buffetten, hoe zorg je er dan voor dat iedereen binnen de pauze een drankje kan krijgen? “Ons voordeel is dat we vooraf exact weten hoeveel mensen er komen. Daar kunnen we de bezetting op afstemmen onder het motto vele handen maken licht werk”, licht Janine toe.


Janine Overhand: “Als de zalen leegstromen in de pauze is het ‘bam’: twintig minuten knallen.”

‘Vibe’

Janine werkte in diverse takken van de horeca. Van hotels, de horeca in de scheepsvaart tot serveerster in een restaurant. “Ik houd van de spanning. De verrassingen.” Haar hart ligt al 32 jaar in de horeca. Werken in een andere branche is ondenkbaar. De passie voor het vak is nog net zo groot als toen ze als haar opleiding begon op de Hotelschool in Amsterdam. “Ik heb zowel gewerkt in zaken met een Michelinster als in vakantieparken”, zegt ze. “Of je nu in een vakantiepark werkt of op sterrenniveau, het moet niet uitmaken in de service die je biedt.. Hospitality geeft je een ‘vibe’. Als je dat niet voelt, kun je niet in deze branche werken”, zegt ze resoluut.

‘Of je op Michelin-niveau werkt of in een vakantiepark, in service mag het niet uitmaken’

Janine hoeft zich nooit af te vragen ‘wat gaan we vandaag weer eens doen?’ De afwisseling in de horecatak van het Zaantheater is groot. Mede door de andere keuzes die gemaakt zijn in de werkwijze om met minder mensen toch dezelfde hoeveelheid gasten goed te kunnen verzorgen. “Werken in de horeca van het Zaantheater vind ik extra leuk omdat echt elke dag weer anders is. Want ook overdag gebeurt hier van alles.” Terwijl ze het zegt, loopt op maandagmiddag een groep schoolkinderen door de foyer van het Zaantheater. “Ze komen repeteren voor hun musical”, zegt Janine.                  

Waar voldoet de ideale horeaca-kandidaat aan? Janine: “Het is fijn als je niet snel in de stress schiet. Stel dat je in de garderobe staat en er staan opeens heel veel mensen voor de balie, dan moet je snel en goed en snel kunnen handelen. Ervaring is niet nodig! Je kunt alles in de praktijk leren. Belangrijk is dat je altijd contact houdt met onze bezoekers. Ook al heb je het druk, maak oogcontact en geef een seintje dat je eraan komt. Bezoekers komen gefaseerd binnen. Maar in de pauze is het ‘bam’: twintig minuten knallen. Bovendien werk je in een spontaan, leuk team. Waar we samen hard werken, op z’n tijd een grapje maken en na afloop samen nog een borreltje drinken.”

Altijd blije gezichten

Het is natuurlijk leuk als de chef van de horeca dat beweert, even een check bij de drie nieuwkomers Lonneke Lanzaat, Yara van Gijn en Marjan Hoffman. “Je ziet vooral blije gezichten. Logisch want de mensen zijn gezellig een avondje uit. Dat geeft je energie. Het is echt leuk werken in een theater. En vooral bij de premières. Want los van de bezoekers, ontmoet je ook bekende artiesten”, aldus het drietal.

Wie interesse heeft in een boeiende baan op wellicht de meeste bekende plek van Zaanstad kan een mailtje sturen naar Janine Overhand via personeelszaken@zaantheater.nl

Janine Overhand: “Als de zalen leegstromen in de pauze is het ‘bam’: twintig minuten knallen.”