Extinction Rebellion Zaanstreek slaat klimaatalarm met protest voor gemeentehuis

Algemeen
Van alle in Zaanstad uitgestoten broeikasgassen is meer dan de helft van de Zaanse industrie afkomstig aldus Extinction Rebellion Zaanstreek.
Van alle in Zaanstad uitgestoten broeikasgassen is meer dan de helft van de Zaanse industrie afkomstig aldus Extinction Rebellion Zaanstreek. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTAD - Als maandag 4 april het luchtalarm om 12.00 uur weerklinkt - de maandelijkse test voor het systeem - weerklinkt, laat Extinction Rebellion Zaanstreek (XR Zaanstreek) ook het alarm afgaan met een demonstratie die aandacht vraagt voor de klimaatcrisis. 

Maandag om 12.00 precies, staan rebellen van ER Zaanstreek en medestanders voor het stadhuis van Zaanstad om het Klimaatalarm te slaan. Dit is een oproep aan de gemeente Zaanstad om de klimaat- en ecologische noodtoestand uit te roepen.

“In vele steden en landen is de klimaatnoodtoestand al uitgeroepen, nu nog in de Zaanstreek! De opwarming van de aarde dreigt snel een gevaarlijke grens te overschrijden. Nu onmiddellijk en grootschalig ingrijpen is nodig. Dat begint bij het erkennen dat we in een klimaat- en ecologische noodtoestand zitten”, aldus de groep met groot en warm hart voor het behoud van ons klimaat. 

Er wordt ook een korte toespraak gehouden waarin de drie eisen van Extinction Rebellion centraal staan in het licht van een Zaans thema. Deze maand is het thema: Wees eerlijk en handel nu. 

‘Maak politiek klimaatadaptief’

“We roepen de politiek op om de klimaatcrisis als uitgangspunt te nemen bij de formatie, de politiek klimaatadaptief te maken en om NU de klimaatnoodtoestand uit te roepen! Daarnaast roepen we op om eerlijk te zijn over de klimaat- en ecologische crisis, te gaan doen wat nodig is, en de burger te laten meebeslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming. Burgers hebben het recht op een leefbare toekomst. Ook moet de overheid burgers goed informeren over de staat van het klimaat, de ernstige bedreigingen door klimaatverandering en de risico’s van niets of te weinig doen. Nu is het nog mogelijk de ergste gevolgen van klimaatontwrichting af te wenden.”

Voor meer info: https://www.facebook.com/XRZaanstreek/