Leerlingen Compaen VMBO vormen in Zaantheater een theaterproductiebureau

Algemeen
Uniek aan het project ‘Wat je wil’ is dat de leerlingen niet alleen acteren, maar ook achter de schermen aan het stuk werken.
Uniek aan het project ‘Wat je wil’ is dat de leerlingen niet alleen acteren, maar ook achter de schermen aan het stuk werken. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Afgelopen week was de kick-off van ‘Wat je wil’ in het Zaantheater. Twee eerstejaars klassen van Compaen VMBO werden door kunstdocent Rob Cerneüs verrast met een bijzondere boodschap.

“Over 9 weken sta jij op het podium van het Zaantheater” 

“Over negen weken staan jullie hier in het Zaantheater op dit podium”, vertelt Rob Cerneüs enthousiast aan zijn leerlingen. Ze zijn door de regen naar het theater gefietst en dat maakt dat hun humeur even wat minder was, maar nu is het muisstil in de zaal. Kinderen kijken Rob verbaasd aan. “Echt?” Rob: “Echt waar. Jullie vaders, moeders, opa’s en oma’s zullen allemaal in de zaal zitten.”

Vier keer per schooljaar spelen twee eerstejaarsklassen van Compaen VMBO een bewerking van het stuk ‘Twelfth Night, or What You Will’ van William Shakespeare in het Zaantheater. Nu zijn de laatste twee klassen aan de beurt. “Wie heeft er nog nooit van Shakespeare gehoord?”, vraagt Rob. Meer dan de helft van de leerlingen steekt hun hand in de lucht. “Heb je wel eens van ‘Romeo en Julia’ gehoord?” Alle handen gaan de lucht in. “Dat verhaal is ook bedacht door Shakespeare, dus dan ken je hem stiekem toch.”

Theaterproductiebureau

Uniek aan het project ‘Wat je wil’ is dat de leerlingen niet alleen acteren, maar ook achter de schermen aan het stuk werken. Rob: “Samen vormen we de komende negen weken een theaterproductiebureau.” Leerlingen kunnen kiezen wat zij het liefst willen doen. Acteren, muziek maken, rappen, dansen, animaties tekenen die boven het podium worden vertoond of decorstukken bouwen. Daarbij worden ze geholpen door hun eigen docenten én door docenten van Fluxus.

En dan krijgen de leerlingen een formulier waarop ze hun eerste t/m vijfde keuze mogen invullen. Rob: “Heb je altijd al iets met muziek willen doen; kies dan voor muziek en rap. Je krijgt les van een docent in Fluxus. Denk niet dat is wel ver fietsen. Het wordt mooi weer, straks fiets je lekker door de zon!”

Spannend

Kyra, Malou en Julia zitten naast elkaar in de zaal en kiezen alle drie voor dans. Malou:” Ik hou van dansen en ik hoop dat ik bij mijn vriendin word ingedeeld.” Julia: ”Ik dans vaak thuis. Op het podium van het Zaantheater dansen lijkt me hartstikke spannend, maar ik heb er ook veel zin in.” Woensdag krijgen ze te horen in welke groep ze zijn ingedeeld.

“We gaan negen weken knallen met zijn allen,” besluit Rob de kick-off. De kinderen joelen. Dan gaan ze weer naar huis. Het regent niet meer, dat scheelt. En ze kunnen zich verheugen op een project dat ze hun leven lang bij zal blijven.