Studente Rosa Kroonstuiver wint Pythagorasprijs met ‘De getallenhemel’

Algemeen
Rosa Kroonstuiver uit 6 atheneum van het Bertrand Russell college viel in de prijzen.
Rosa Kroonstuiver uit 6 atheneum van het Bertrand Russell college viel in de prijzen. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - Rosa Kroonstuiver uit 6 atheneum van het Bertrand Russell college in Krommenie heeft met haar profielwerkstuk de eerste prijs van de landelijke Pythagoras profielwerkstukwedstrijd gewonnen.

De titel van haar werkstuk is: De getallenhemel. Het profielwerkstuk is gebaseerd op het kinderboek De telduivel van Hans Magnus Enzensberger. Rosa heeft twee hoofdstukken toegevoegd aan het boek. Een hoofdstuk over de stelling van Pythagoras en een over de stelling van Fermat, die onlangs bewezen is. Op deze manier weet Rosa de wiskunde begrijpelijk te maken voor kinderen. Het tweede deel van het werkstuk bestaat uit een analyse van De telduivel, een bewijs voor de stelling van Pythagoras en een bewijs voor de stelling van Fermat.

De jury roemt de maatschappelijke relevantie van het werkstuk, de creativiteit, de filosofische inslag en Rosa’s vermogen om wiskunde begrijpelijk te maken voor een breed publiek.

Lange weg 

Rosa heeft een lange weg afgelegd om hier te komen. In de brugklas werd duidelijk dat Rosa dyslexie heeft en verliet ze het Bertrand om naar het vmbo-t te gaan. Na het behalen van haar diploma keerde ze terug en een behaalde in coronatijd een havodiploma. De komende maand maakt Rosa haar atheneumexamens, daarna gaat Rosa wiskunde studeren.

Het wiskundetijdschrift Pythagoras looft jaarlijks drie prijzen uit voor de beste wiskundeprofielwerkstukken van het jaar. Het betreft geldprijzen van 250 euro, 125 euro en 75 euro. Bij voldoende kwaliteit kan het profielwerkstuk ook resulteren in een artikel in Pythagoras. Het onderwerp van het profielwerkstuk moet wiskundig van aard zijn of tenminste een belangrijke wiskundige toepassing bevatten.

Selectie

Uit de ingezonden profielwerkstukken selecteren universitaire wiskundigen maximaal drie exemplaren. Dit jaar werden twaalf werkstukken ingestuurd voor selectie. De auteurs van deze profielwerkstukken hebben op het Nederlands Mathematisch Congres in Utrecht een presentatie van tien minuten gehouden. Daarna bepaalde het publiek wie de eerste, tweede of derde prijs uitgereikt krijgt.